Најновије

Србија спас за Хрвате!

Хрватски  извоз у Србију у првих пет месеци ове године порастао је за рекордних 40 одсто, а расте и даље. Пораст извоза Хрватска бележи и са Италијом и Немачком, али тренд није ни близу оном који је забележен на српском тржишту, где је Хрватска извезла робе за око две милијарде евра. Истовремено, увоз српске робе у Хрватску такође је у порасту, али за 19,7 одсто.
Спас у Србији (Фото: unizg.hr)

Спас у Србији (Фото: unizg.hr)

Тајна тако добрих резултата, у општој економској кризи која тресе Хрватску, пре свега је у благом опоравку европских држава, а када је реч о Србији, она је постала џокер за хрватску привреду. Да нема српског тржишта Хрватска би потонула још више него до сада, а све се више хрватских предузећа окреће Србији у којој виде заправо једини спас. - Границе Србије су отворене, нико не брани увоз, са српским партнерима се лако комуницира и то је разлог што се хрватска предузећа окрећу региону - кажу у Хрватској господарској комори, задовољни што бројке показују да се сарадња са земљама чланицама ЦЕФТА такође добро развија. Тако Хрватска повећава извоз и у Албанију, Црну Гору, БиХ, Македонију и Молдавију, иако раст није ни приближан оном који се бележи у Србији.
Прочитајте још:
На питање да ли је до повећања извоза у Србију дошло зато што Хрватска жели да заобиђе санкције и лакше извози своју робу у Русију, нико нам није могао дати прецизан одговор. Хрватски привредници тврде да почетком године, када је забележен и снажан раст извоза у Србију, још није било санкција Русији, па нико на тај начин и није размишљао. А на питање хоће ли убудуће још више расти извоз у Србију, да се на тај начин заобиђу санкције и лакше освоји руско тржиште, сви слежу раменима. - Ко зна што ће у будућности бити, али би санкције Русији снажно погодиле хрватску привреду. Истовремено професор Љубо Јурчић наглашава да Хрватска ионако већ годинама преко Србије извози у Русију, па се и не очекују неке драматичне промене. - То се ради уз прећутно одобравање Хрватске, Србије и Русије, јер свако у томе налази свој интерес - каже Јурчић. Док хрватски националисти и десничари блебећу старе и истрошене приче у којима Србију приказују као црног врага, привредници само маштају да се дочепају српског тржишта. Рафови хрватских продавница и даље ретко имају српску робу, а када је и имају нуди се на мало видљивим местим. Са друге стране, хрватски су привредници више него задовољни пласманом у Србији, кажу да никаквих проблема нема, поготово не када је реч о пријему хрватске робе. Понајвише расте из Хрватске у Србију извоз производа прерађивачке индустрије, али је забележен и раст извоза текстилних производа, лекова, хране. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА