Најновије

НВО: Учинити јавно доступним податке о помоћи за поплаве

Удружење "Грађанске иницијативе" апеловало је данас на владине и институције локалне самоуправе да поступе по препоруци Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића и учине јавно доступним податке о приливу новца на наменске рачуне за помоћ у отклањању последица поплава.
Где су паре  (Јутјуб)

Где су паре  (Јутјуб)

"Грађанске иницијативе" траже и да се објаве и допуњене информације о утрошку средстава и крајњим корисницима и наводе у саопштењу да ће се тако избећи сумње о ненаменском трошењу јавних средстава и подстаћи донатори на даље пружање помоћи. Већ током првих дана поплава, цивилно друштво Србије реаговало је пуном снагом и свим капацитетима кроз поделу хуманитарне помоћи на терену, организовање волонтера и дистрибуцију информација о потребама угроженог становништва. Кризни штаб Удружени грађани за Србију координирао је активности више од 200 организација које су своје ресурсе ставиле у службу пружања хитне и директне подршке грађанима погођеним поплавама широм Србије, подсећа се у саопштењу.
Прочитајте још:
У овој фази цивилно друштво фокусирало се на прикупљање и дистрибуцију хуманитарне помоћи, акције чишћења јавних површина и објеката и пружање психосоцијалне подршке, а већ током лета, почели су конкретни радови на санацији и реконструкцији објеката и трајном збрињавању лица која су била смештена у прихватне центре. У следећој фази, поред мониторинга процеса обнове, активности цивилног сектора биће фокусиране на транспарентно извештавање о утрошку средстава и спроведеним активностима државе у циљу санирања последица поплава. "Грађанске иницијативе", у оквиру активности у мрежи Удружени грађани за Србију, креирале су и пустиле у рад интерактивну мапу која пружа директан увид у рад цивилног друштва Србије током активности пружања помоћи, санације и реконструкције објеката (приватних и јавних) који су претрпели штету од поплава. Та мапа је први јавни напор да се све активности цивилног друштва систематизују и представе, али и подстакну државни органи на проактивно и транспарентно извештавање. "Грађанске иницијативе" ће, како се наводи, наставити да унапређују ову мапу како би свим заинтересованим појединцима, организацијама и институцијама омогућиле директан увид у будуће активности цивилног друштва које се тичу поплава, али и даље подстицале благовремено и транспарентно објављивање информација о трошењу средстава од стране националних и локалних власти. Организације цивилног друштва су учествовале и у изради алтернативног извештаја о последицама поплава. Умрежене организације цивилног друштва су протеклих месеци сакупљале податке у општинама у којима делују, створивши јединствену базу података и алтернативни извештај. Интерактивна мапа и алтернативни извештај биће представљени на конференцији за медије у уторак, 16. септембра, у Медија центру у Београду. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА