Најновије

Шири се страх од референдума у Шкотској!

Изгледи да Шкотска „освоји” независност на референдуму 18. септембра стварају страх у Европи да би могли да „запале” друге сепаратистичке покрете у тренутку кад су јединство Европске уније и њене границе угрожени, оцењују страни спољнополитичк
Шкотска (Фото: Dailystar.co.uk)

Шкотска (Фото: Dailystar.co.uk)

Док ће националисти од Каталоније до Фландрије гледати у шкотски референдум са надом, дотле ће Брисел да буде нервозан због могућности да се једна велика чланица ЕУ „распадне”. Страх од „ширења вируса из Шкотске” протеже се до источне границе Уније, где се балтичке земље прибојавају да ће Москва подржати етничку руску заједницу која ће после независности Шкотске захтевати још већу аутономију. Сарадник лондонског Кингс колежа Пабло Калдерон Мартинес наводи да су се Шпанија и Француска противиле ‘90-тих година распаду бивше Југославије и тврди да ће оне данас „окупити све уз себе у ЕУ како би загорчали живот Шкотској због њених покушаја да Каталонију научи лекцију”. Шпанија се жестоко противи плановима Каталоније да организује референдум, а само питање Баскије важи за једно од најосетљивијих на релацији Париз-Мадрид. „Веома је тешка ситуација за ЕУ ако Шкотска постане независна”, каже Калдерон Мартинес у изјави АФП-у. ЕУ већ има пуно проблема које мора да реши - економију у паду и високу незапосленост, због чега је протеклих дана Брисел поручивао да је референдум у Шкотој „интерна ствар”. Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је свој став јасно изнео још 2012 - свака независна земља која је настала из чланице ЕУ, више неће бити део блока и мораће да поново поднесе захтев за чланство.
Прочитајте још:
Он је, како подсећа АФП, разљутио националисте у фебруару кад је изјавио да ће бити „екстремно тешко” да Шкотска буде аутоматски примљена, упоређујући тада њен случај са Косовом. Професорка политичких наука на лондонском Универзитету „Квин Мери” Монсерат Гиберно каже да покрети за независност представљају претњу националним државама „које финансирају активности ЕУ”. Она наводи и да „нико не жели да има ове проблеме кад постоји криза у Украјини, Ираку, на Блиском истоку”. Иако ће ЕУ у први мах настојати да отежа пријем Шкотске, на крају би би могла да дозволи њено приступање, сагласни су ови аналитичари. Како се ближи дан референдума, остатак Британије се све више суочава са питањем какве ће последице имати евентуална победа националиста. Већинско „да” за отцепљење ће можда ојачати позиве да британски премијер Дејвид Камерон поднесе оставку. Победа националиста ће уједно и бити „стартни пуцањ” за почетак тешких и комплексних разговора британске и шкотске владе о раздвајању две међусобно повезане економије и политичких система који су делили три века дугу заједницу, анализира агенција АФП. Одвајањем Шкотске, Британија би остала без трећине своје територије, а становништво би постало мање за око осам одсто. Независна Шкотска била би прва независна земља у Европи од „крвавог распада Југославије и најмлађа земља у свету после отцепљења Јужног Судана од Судана 2011. године”. Шкотска национална партија (СНП) је већ одредила датум за проглашење независности - 24. март 2016, на 309. годишњицу усвајања Акта уније Енглеске и Шкотске. „Много тога је непознато шта ће се десити у случају преовлађујућег ‘да’ у четвртак, као и питање да ли ће Шкотска наставити да буде чланица ЕУ као независтан ентитет или ће морати да поднесе нов захтев за пријем”, наводи АФП. Шкотска влада је раније најавила да ће први корак предузети „убрзо после гласања за независност”, а тиче се формалног захтева за пренос власти на шкотски парламент да установи „уставну платформу за независну државу Шкотску”. Такође је најавила почетак преговора са ЕУ око договора да се установе услови за „наставак чланства Шкотске”. Исход референдума доводи у питање и парламентарне изборе у Британији у мају 2015, кад истиче петогодишњи мандат Камеронове владе, јер би датум одржавања могао да буде померен с обзиром да би представници Шкотске седели у посланичким клупама релативно кратко пре проглашења пуне независности. Аналитичари ипак верују да избори неће бити одлагани, али да новоизабраним посланицима из Шкотске неће бити дозвољено да гласају ни за један закон који се тиче других делова Британије.
Извор: Политика
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА