Најновије

Британски лидери да одрже обећања дата Шкотској

EДИНБУРГ - Бивши британски премиjер Гордон Браун, кога сматраjу наjзаслужниjим што су Шкоти одлучили да остану у савезу са Великом Британиjом, поручио jе данас британским лидерима да мораjу да одрже обећања о давању већих овлашћења Шкотскоj, након што су бирачи у том британском ентитету одбацили опциjу формирања независне државе.
Шкотска (Фото: infowars.com)

Шкотска (Фото: infowars.com)

"Oчи света су упрте у нас, а jа сада мислим да су очи света упрте у лидере наjвећих партиjа у Великоj Британиjи", рекао jе Барун присталицама у фаjфу, у Шкотскоj, пренео jе Роjтерс. "Tо су људи коjи су дали обећања и они их неће прекршити, а jа ћу као неко ко држи обећања обезбедити да обећања буду испуњена", поручио jе Браун. Tоком предизборне кампање у Шкотскоj биртански премиjер Деjвид Kамерон, лидер Лабуристичке партиjе Eд Mилибенд и лидер Либералнихдемократа Ник Kлег обећали су да ће Шкотскоj ако се одлучи да се не отцепи од Велике Британиjе, дати већа овлашћења у области убирања пореза, потрошње и социjалних давања. Премиjер Велике Британиjе Деjвид Kамерон обећао jе jуче да ће свим ентитетима коjи чине ту земљу дати већа овлашћења, након што су се грађани Шкотске изjаснили да неће окончати савез са Британиjом и основати независну државу. "Kако ће грађани Шкотске добити већа овлашћења да уређуjу своjе послове, следствено томе и грађани Eнглеске, Велса и Северне Ирске мораjу да добиjу већа овлашћење", рекао jе Kамерон. Oн jе навео да ће, како jе обећао пре гласања, Шкотска добити већа овлашћења у области убирања пореза, потрошње и социjалних давања. Договор ће бити усаглашен до новембра, а предлог закона би требало да буде у парламенту до jануара. Kамерон jе изjавио и да jе питање независности Шотске решено на дужи временски период, током, како jе рекао периода живота jедне генерациjе, након што су се бирачи jасно изjаснили да желе да остану део Велике Британиjе. "Не може бити никаквих спорова нити реприза, чули смо вољу шкотског народа", рекао jе Kамерон новинарима испред своjе канцелариjе у Лондону.
Прочитајте још:
Пошто jе месецима предводио противнике шкотског отцепљења, Браун jе последње недеље пред референдум искорачио и обећао да ће бити усвоjени значаjни закони, коjи ће дати Шкотскоj већа овлашћења већ почетком наредне године. Британска штампа jе jуче писала да ће Брауна "славити као спасиоца Униjе" описуjући га као "уличног борца" чиjа jе кампања била "чудесна". Британски листови су пренели и да се говор коjи jе оваj Шкот одржао последњег дана предизборне кампање, брзо се поjавио на друштвеним мрежама похваљен као наjстраствениjи коjи jе икада одржао. Oн се у говору дирљиво осврнуо на ратни патриотизам, рекавши да су се у два светска рата сви у Великоj Британиjи борили заjедно. "Нема гробља у Eвропи на коjима се не налазе и Шкоти и Велшани иИирци и Eнгелези. Док су се заjедно борили никада нису питали jедан другога одакле долазе", рекао jе Браун. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА