Најновије

"Албанизација" српског језика на Космету

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Многе косовске институције не поштују Закон о употреби језика, па је српски на КиМ у лошем стању и све је подређено албанизацији српског језичког простора.
Српски језик одумире у јужној покрајини (Фото: Факти)

Српски језик одумире у јужној покрајини (Фото: Факти)

Ово сматрају познаваоци српског језикана Косову и Метохији. Повереник за језике у Канцеларији косовског премијера Славиша Младеновић сматра да се Закон о употреби језика не поштује у потпуности и да Влада Косова мора учинити више по овом питању. "Закон о употреби језика на Косову се не поштује у потпуности, у многим институцијама постоје мањкавости у спроводјењу тог закона. Примери непоштовања Закона о језицима су очигледни широм Косова. Сматрам да косовска Влада мора учинити озбиљан напор како би побољшала ситуацију на том пољу”", рекао је Младеновић Тањугу. Он је нагласио да је и ЕУ недвосмислена у захтевима за поштовање Закона о језицима. Књижевник и новинар Живојин Ракочевић сматра да је српски језик на Косову и Метохији у изузетно лошем стању и да је све подредјено албанизацији српског језичког простора. Српски језик на Косову и Метохији се налази у катастрофалном стању а посебно онај језик који је у званичној употреби. Приштинске институције користе албанизовани српски језик, то је српски језик онако како га говоре Албанци и мисле да треба да се пише. На сваком кораку јужно од Ибра наилазите на језичку дискриминацију, довољно је да погледате знакове поред пута,” рекао је Ракочевић за Тањуг.
Слично:“Нема разговора док Србија не призна Косово“!Студенти натерали факултет да повуче признање Косова
- Никада ниједан документ на српском језику није стигао из тзв. Царине Косова, пре недељу дана на конститутивној седници Скупштине Косова није било уопште превода на српски језик. Дакле све је буквално подређено албанском језику а самим тим и албанизацији српског језичког простора,” упозорио је Ракочевић. Поводом Европског дана језика, 26. септембра, Мисија ОЕБС-а на Косову и Канцеларија повереника за језике организовали су данас у Приштини Сајам језика на отвореном а биће одржано и премијерно приказивање документарног филма о раду Канцеларије повереника за језике и њеној улози у осигуравању поштовања права на језик. Поред албанског на Косову и Метохији званични језици су енглески и српски. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА