Најновије

Филе: Прајд прекретница у историји

Брисел -- Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе поздравио је данашње одржавање Параде поноса у Београду као "прекретницу у савременој историји демократске Србије".
Штефан Филе (фото: Јутјуб)

Штефан Филе (фото: Јутјуб)

"Посвећеност снага безбедности, Парламента и угледних политичара, као и дипломатске заједнице и цивилног друштва у Србији, представља значајан напредак ка ефикасном остваривању права ЛГБТИ заједнице, односно остваривању људских права у ширем контексту", навео је Филе. Филе је у саопштењу одао признање "професионалном опходјењу безбедносних снага које су пружиле заштиту учесницима шетње". Европски комесар је такодје осудио претње екстремистичких група, а поздравио одлуку Владе Србије да дозволи одржавање Параде поноса. Још један корак Србије ка снажној демократији Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Петер Буркхард, оценио је данас да одржавање Параде поноса представља још један корак Србије у правцу усвајања медјународних стандарда у остваривању основних људских права на слободу окупљања и изражавања. "Честитамо и градјанима и властима на томе што је једна друштвена група могла мирно да оствари ова своја права", рекао је Буркхард Тањугу. Он је истакао да је мултикултурална држава попут Србије у прилици да слави своју разноврсност и да на тој основи гради снажно демократско друштво. Киф: Влада омогућила грађанима да уживају своја права Британски амбасадор у Београду Денис Киф поздравио је данас одржавање Параде поноса у Београду. "Влада Србије је омогућила свим градјанима да уживају права која им гарантују Устав и закони", поручио је Киф преко Твитера. Киф је један од амбасадора који су и лично учествовали у данашњој Паради како би, како је навео, показао личну солидарност "с групом градјана која се свакодневно сусреће с великим изазовима". Форин офис честитао на успешној Паради поноса Британски Форин офис честитао је данас Србији на успешној Паради поноса у Београду, а Влади Србије на стварању одговарајућих услова за одржавање прве такве манифестације од 2010. године. Британски министар за Европу Дејвид Лидингтон поздравио је данашње одржавање београдског Прајда и изразио задовољство што је "разноликост Србије прослављена у присуству великог броја људи", наводи се у саопштењу објављеном на сајту британске владе. "Влада Србије заслужује признање што је, након што је у протекле три године Парада била забрањена из безбедносних разлога, створила услове да се Парада одржи, и није устукнула пред претњама нетолерантне мањине", саопштио је Лидингтон.
Прочитајте још:
"То је позитиван сигнал за Србију уочи отварања Поглавља 23 у преговорима о приступању Европској унији, који указује да је посвећена вредностима чланства у ЕУ", оценио је британски министар. Он је навео да Велика Британија већ ради заједно са српским властима на подржавању права ЛГБТ заједнице и смањењу нетолеранције, и поручио да "тај рад мора да се настави". У саопштењу Форин офиса се подсећа да је у Београду данас одржана прва Парада поноса откако су током Прајда 2010. избили жестоки сукоби измедју крајње десничарских група и полиције, као и да је српска влада из безбедносних разлога забранила планиране параде измедју 2011. и 2013. године. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА