Најновије

Београдски адвокати од среде опет штрајкују

БЕОГРАД - Београдски адвокати најавили су данас да ће поново од 10. септембра обуставити рад уколико до тада држава не испуни њихове захтеве у вези са пореским наметима за оне адвокате који порез плаћају паушално.
Суд (википедија)

Суд (википедија)

На данашњој конференцији за новинаре председник Адвокатске коморе Београда (АКБ) Слободан Шошкић рекао је да ће адвокати ступити у штрајк и неће долазити на суђења од среде, ако ни сутра на састанку у Министарству правде барем не добију чврсте гаранције да ће тај проблем бити решен у најкраћем року. - Састанак у Министарству правде са државном секретарком Биљаном Павловић заказан је за сутра преподне и надам се да је држава спремна да реши овај проблем са драстичним повећењем пореза и доприноса за адвокатуру - навео је Шошкић. Адвокатура у главном граду штрајковала је 15 дана почетком лета због незадовољства повећањем пореских обавеза 18. јуна до 2. јула када су се министар правде и бивши министар финансија Никола Селаковић и Лазар Крстић договорили са представницима Адвокатске коморе Београда да се прекине штрајк као и да се оформи комисија која ће до септембра дефинисати решења за излазак из те ситуације. Међутим, убрзо по том договору Крстић је поднео оставку а људи који су били задужени за решавање проблема отишли су са њим, тако да проблеми адвоката нису решени. Наиме, адвокати који паушално плаћају порез су незадовољни вишеструким повећањем пореских обавеза и траже од Министарства финансија да стави ван снаге пореска решења којима су им намети ове године, како тврде, повећани за 40 одсто, а у неким случајевима и од 100 до 300 одсто. Адвокати траже да порез плаћају по решењима за 2013. годину. Шошкић је навео да је Комора саветовала свим адвокатима који су добили таква решења да пишу жалбе Пореској управи, иако жалба не задржава извршење решења. На конференцији је такође негодовано што се ти нови порески намети не могу пребити са дуговима државе за службене одбране. Посебно је истакнуто да адвокати немају право на камату за дуг државе у тим случајевима, док им се она обрачунава као порешким обвезницима. Према речима Шошкића, још један разлог незадовољства адвокатуре је и одредба у Закону о јавном бележништву и Заклону о промету непокретностима којом су јавни бележници једини овлашћени за закључење уговора о промету непокретности, што је у супротности са чланом 67. Устава Србије. - Ми смо данас поднели иницијативу Устваном суду Србије да се утврди неуставност и незаконитост тих одредби - навео је Шошкић.
Прочитајте још:

Славица Ђукић отпустила 30 радника из „Лазе“!

ЗИЛКИЋ: Требају нам џамије широм Србије!

Закључење уговора о промету непокретности, како је указао, представља вид пружања правне помоћи а коју према Уставу пружа адвокатура, док су нотари овлашћени за пружање услуга, а то није правна помоћ. То изазива незадовољство адвоката, јер има реперкусије и на материјално стање адвокатуре која је већ у тешкој ситуацији због поменутих пореских намета, нагласио је председник АКБ. Адвокати из целе Србије придружили су се крајем јуна београдским адвокатима штрајком од свега три дана са истим захтевом - да се ставе ван снаге нова пореска решења за паушално плаћање пореза у адвокатури која су уведена Уредбом министарства финансија, односно да се пореске обавезе врате на стање из прошле године. Уколико дође до поновне обуставе рада адвоката, неће се одржавати суђења, истраге, саслушања у полицији или тужилаштву у случајевима где је по закону неопходно присуство браниоца. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА