Најновије

Меркелова данас о Украјини разговарала са Путином, Порошенком и Оландом

БЕРЛИН - Немачка канцеларка Ангела Меркел, разговарала је данас телефоном с председником Русије Владимиром Путином о ситуацији на југоистоку Украјине и позвала Москву да употреби свој утицај и изврши пририсак на проруске снаге у Украјини и оконча ширење насиља.
Владимир Путин и Ангела Меркел (Фото: baricada.ro)

Владимир Путин и Ангела Меркел (Фото: baricada.ro)

Меркелова је позвала Путина да утиче на проруске снаге, како би се избегла нова ескалација сукоба, саопштио је њен портпарол Стефен Сајберт. Немачка канцеларка рекла је и да проруске снаге, као потписнице споразума из Минска, треба да седну за преговарачки сто са представницима Украјине, Русије и ОЕБС-а, пренео је АФП. Раније данас, Меркелова је разговарала и са председником Француске Франсоа Оландом и украјинским председником Петром Порошенком, изразивши забринутост због погоршања ситуације на југоистоку Украјине и кршења споразума из Минска. Прес служба председника Порошенка, саопштила је да су Меркелова и Оланд изјавили саучешће због трагедије у Маријупољу, где је, у гранатирању града, у суботу погинуло 30 људи. Још 102 особе су рањене, од којих је најмање 75 хоспитализовано, саопштио је градски Савет Маријупоља. Кијев и проруске снаге међусобно се оптужују за напад, подсетио је Тасс. У телефонском разговору, Порошенко је усагласио даље акције с Меркеловом и Оландом, нарачито када је реч о ставу да треба сазвати Савет ЕУ на нивоу шефова дипломатија, како би Унија предузела одлучније кораке и умирила ситуацију у Донбасу. Све три стране изразиле су наду да ће састанак Контакт групе бити одржан пре састанка Савета ЕУ, заказаног за 29. јануар. Оланд је о истој теми разговарао и са председником Европског савета Доналдом Туском, а најављен је и његов разговор с председником Русије Владимиром Путином.
Прочитајте још:БАЈДЕН: Русија мора да плати за агресију на Украјину!Русија блокирала осуду гранатирања Маријупоља у Савету безбедностиНАТО разматра потенцијалну нуклеарну претњу из Русије
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА