Најновије

ФБИ ухапсио руског шпијуна у Њујорку

ЊУЈОРК - Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) саопштио је данас да је у Њујорку ухапшен један руски шпијун, осумњичен да је био члан мреже која је покушавала да прикупи економске податке и регрутује Њујорчане да шпијунирају за Русију. Јевгениј Бурјаков, звани Жења, ухапшен је јутрос у њујоршком кварту Бронкс.
Кип Слободе (Фото. wbrz.com)

Кип Слободе (Фото. wbrz.com)

Он се представљао да ради за једну руску банку, саопштило је америчко министарство правде и навело да су двојица његових наводних саучесника из исте мреже, који су заштићени дипломатским имунитетом, напустили САД. Двојица саучесника идентификовани су као Игор Спорјишев и Виктор Подобниј. Први је био комерцијални представник Русије у Њујорку од новембра 2010. до новембра 2014, а други је био аташе у сталној мисији Русије при Уједињеним нацијама од децембра 2012. до септембра 2013, према подацима америчког министарства правде.
Прочитајте још:ИНФОРМАЦИОНИ РАТ: Западне бајке о Русији, Украјини и САД
Министарство правде је навело да су њих двојица, пошто су званично радили за Русију, изузети од обавезе да обавесте америчко министарство о правој природи њиховог посла, али то изузеће им не дозвољава да сарађују са Бурјаковим или да му помажу у његовом деловању као нерегистровани агент Русије у САД. Спорјишев и Подобниј су имали за задатак да покушају да регрутују становнике Њујорка да постану обавештајни извор за Русију и да задуже Бурјакова да прикупља податке и преноси своје извештаје Москви. Међу темама на којима су радили су потенцијалне америчке санкције руским банкама и напори САД да развију алтернативне изворе енергије, навело америчко министарство правде. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА