Најновије

Колико је заиста "врућа" столица председавјућег ОЕБС-а

Већ у наредним недељама столица председавајућег ОЕБС-а, коју је преузела Србија, могла би да постане веома врућа и да се појачају притисци на Београд и са Истока и са Запада, и то не само око Украјине, већ и око четири "замрзнута сукоба" на територији Евроазије.
ОЕБС (Фото: ОЕБС)

ОЕБС (Фото: ОЕБС)

Москва, Брисел и Вашингтон одмераваће у ОЕБС-у снаге и око региона са нерешеним статусом - Абхазије и Јужне Осетије у Грузији, Нагорно Карабаха у Азербејџану и Придњестровља у Молдавији. Влада Србије и наша дипломатија озбиљно су се припремила не само за балансирање око украјинске кризе, већ и за посредовање у овим жариштима где би тензије могле да ескалирају. Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да ће Србија бити поштени посредник и кредибилни преговарач: "Председавање ОЕБС-ом је велики изазов али и велика шанса коју ћемо искористити, јер смо постали озбиљна држава. Наша међународна позиција после председавања биће много јача." Очекивања да ће се Србија поставити непристрасно и професионално и објективно радити на превазилажењу криза, изнели су јуче и амбасадори две кључне светске силе Русије, Александар Чепурин и Америке Мајкл Кирби. Руски дипломата рекао је да је ово за Београд могућност да покаже све оно позитивно што има: "Са поштовањем се односимо према спољној политици Србије, јер је она промишљена и избалансирана, што смо видели и код санкција према Русији". Амерички амбасадор у нашој земљи рекао је да ће председавање ОЕБС-ом бити сјајна прилика за Србију да докаже да спада међу озбиљне играче: "Пре неколико година нико вам не би поверио тако важан посао. Сада министар Дачић има прилику да разговара са шефовима дипломатије и другима о томе како Србија може позитивно да допринесе решавању озбиљног проблема", рекао је Кирби. Наш некадашњи амбасадор у Украјини Душан Лазић рекао је за Новости да је важно да "стил" председавања Србије не буде "навијачки": "То је важно не само код Украјине, већ и код осталих 'замрзнутих сукоба'. Србија треба да искористи и традиционално добре односе које има са Москвом како би отворила нове могућности за проналажење решења за смиривање сукоба".
Прочитајте још:Украјина о српском председавању ОЕБС-омСрбија преузима председавање ОЕБС-ом, главни циљ је решавање сукоба у Украјини
  Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА