Најновије

Погледајте како Божић славе министри и политичари

БЕОГРАД - Политичари у Србији искористиће прилику да најрадоснији хришћански празник, Божић, проведу са породицом, уз поштовање старих српских обичаја, али и трпезу пуну традиционалних јела.
Божићна прослава (Фото: hdw.eweb4.com)

Божићна прослава (Фото: hdw.eweb4.com)

И они ће, као и већина грађана у Србији, ићи по бадњак, бацати сламу за Бадње вече и дан касније јести неизбежно печење. Покрајински премијер и лидер ДС Бојан Пајтић каже да се код њега сви божићни обичаји поштују, нарочито јер му је отац свештеник, као и да најрадоснији српски празник проводи код родитеља у Сенти. У поноћ идемо на литургију - На Бадње вече идемо у цркву на вечерње и паљење бадњака. У кућу се на Бадњи дан уноси слама, а у сваки ћошак домаћин баца по орах. У слами се остављају и сакривени поклони за децу, што и није баш обичај, али деца ту потрагу воле, као дар од Божић Бате. Синовима Андреју и Стефану најомиљенији део је ломљење чеснице и неизвесност у чијем ће се парчету наћи сакривени новчић. После вечере, у поноћ идемо на литургију, која укључује и литију око центра града - описује атмосферу у свом дому Пајтић и открива најдрагоценије успомене: Величанствене вечери - Најдража успомена из раног детињства су ми бадње вечери у Надаљу, где је мој отац био свештеник јер су нам сви Роми из села у знак поштовања долазили под прозор те вечери и певали божићне песме, будући да је мој отац био први свештеник у историји тог села који је улазио у ромске куће и светио водицу. Те бадње вечери биле су величанствене - присећа се војвођански премијер. Драган Марковић Палма- Нас 12 кад заседнемо... Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије и председник Скупштине града Јагодина, радује се Божићу јер ће на окупу за истим столом бити свих 12 чланова његове породице. - Бићу са двојицом синова, снајама, супругом, мајком и петоро унучади. Не знам да ли то у Србији још игде има? Најмлађе унуче Луна има три, а најстарији Лазар дванаест година. Моја жена сваког Божића меси пројару и украшава је тако да буде за сваког нешто - за добро здравље, за берићетну годину. Сваке године увек неко други извуче пару, а деца се не буне јер их ми утешимо да ће следеће године и они доћи на ред. На столу ће бити и печење и традиционална српска јела - прича Драган Марковић Палма о празновању најрадоснијег хришћанског празника у свом породичном дому у родном Кончареву надомак Јагодине. Зоран Бабић- Претворио сам се у Монстер Хеј Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС, каже да Божић проводи у кругу породице, супруге Наташе и ћерки Теодоре (14) и Јулијане (10) у дому у Врњачкој Бањи. - За Бадњи дан припремамо посну трпезу - рибу и суво воће. Чесницу ломимо за српску Нову годину. За Божић је на столу прасе. Имамо, наравно, положајника, због њега ложим камин - признаје Бабић и каже: - Обично је неко до кумова положајник, најмлађе дете. Како је сваки дан по цео дан на послу, каже, током празника се не одваја од супруге и ћерки. - Старија већ има своју екипу, друштво, али зато млађа... Ма, не пушта ме. Отварамо поклоне, претворио сам се у „монстер хај“.
Прочитајте још:Вучић тврди да Србије неће бити једна од сиромашних држава у ЕУ
Братислав Гашић- Са братанцем по бадњак Братислав Гашић, министар одбране, каже за Курир да ће по бадњак ићи са братанцем Марком у село Шавране код Крушевца, родно село његовог оца. - За Бадње вече, у осам сати увече, обавезно смо сви у кући. Поштујемо све старе српске обичаје, деца иду око стола и пијучу, а испод стола бацамо сламу и орахе, све то како би година била благородна. Ујутру на Божић чекамо братанца Марка, који нам је увек положајник. И моји синови су положајници, најстарији Владан иде код бабе и деде, средњи Милан код стрица, а најмлађи Никола код пријатеља. У 11 сати бићу у центру Крушевца, на ломљењу чеснице, а ове године лично сам даривао један дукат као поклон грађанима - каже Гашић и додаје да свим грађанима жели мир и слогу. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА