Најновије

Приватни лекари подржавају иницијативу Лончара

БEOГРAД - Лекари у приватноj пракси подржаће наjаву министра здравља Златибора Лончара према коjоj ће осигураници РфЗO са здравственом књижицом моћи да се лече и у приватним здравственим установама.
Златибор Лончар (Фото: ЈуТјуб)

Златибор Лончар (Фото: ЈуТјуб)

Удружење приватних лекара и стоматолога у данашњем саопштењу подсећа да jе и раниjе указивало на предности модела слободног избора лекара у примарноj здравственоj заштити. "Наjављена промена jе од стратешког значаjа за цео здравствени систем с обзиром да представља велики реформски помак ка европским стандардима и убрзава преговоре из Поглавља 28", наводи се у саопштењу. Чланови удружења наводе као кључну последицу новог модела демонополизациjу државних давалаца услуга због преласка на плаћања лекара, односно стоматолога по принципу "новац прати пациjента". "Tо значи да ће средства из фонда ићи према лекару кога бира пациjент у зависности од задовољства пруженом услугом. Принцип слободног избора лекара подстиче механизме конкурентности чиме се грађанима обезбеђуjе квалитетниjе и доступниjе лечење уз отклањање вештачких листа чекања", истиче се у саопштењу. Битан ефекат промена jе, како наводе, рационализациjа потрошње с обзиром на праксу да годишње "расипничко, дупло плаћање здравствених услуга" износи три одсто БДП, односно милиjарду евра.
Прочитајте још:Нема Божића без чеснице
Подсећаjу и да jе кашњење у модернизациjи довело српско здравство на последње, 34. место у Eвропи, те упозораваjу да ће они "коjи су до сада блокирали сваку промену опструирати и наjављене мере", за коjе у Удружењу тврде да воде ка елиминисању "паразитских пословних модела коjима српско здравство обилуjе". У саопштењу коjе су потписали Jован Ракић и Бранислав Kардашевић, констатуjе се да здравство постоjи због грађана, коjи очекуjу да када се одлуче на лечење код приватног лекара буду третирани у складу са европским стандардима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА