Најновије

КРЕЋЕ СВЕТСКИ РАТ: Пентагон жели да војно штити сиријску опозицију од Русије

САД - Чиновници Пентагона у овом моменту разрађују стратегију за заштиту „умерене“ сиријске опозиције. Како наводе војни извори из Вашингтона, реч је о случају претпостављених напада Руске Федерације на снаге сиријске опозиције.
Руска авијација - смета! (Фото: ЈуТјуб)

Руска авијација - смета! (Фото: ЈуТјуб)

Како наводе саговорници агенције Асошијетед прес, Пентагон процењује правне и политичке ризике оваквих акција. Чиновници не искључују могућност да ако Сједињене Државе буду штитиле снаге опозиције то у најгорем случају доведе до конфронтације с Русијом у пуној мери. Министарство одбране Руске Федерације више пута је саопштило да оперативно доставља све податке о ваздушним нападима на позиције терориста Исламске државе у Сирији. У четвртак је заменик начелника штаба Ратног ваздухопловства САД за обавештајни рад Роберт Ото демантовао податке западних медија да су Војно-космичке снаге Руске Федерације наводно гађале снаге сиријске опозиције. Подсећамо, неколико земаља се отворено успротивило ваздушним операцијама Русије у Сирији и упутило позив Москви да одустане од својих акција. Они су упутили заједнички позив Москви да прекине са ваздушним ударима у Сирији, оптужујући Москву да врше нападе на снаге сиријске опозиције, те да раде укорист Башара ел-Асада, што је Кремљ оштро демантовао истичући да се удари врше на позиције Исламске државе и других терористичких организација. Влада Турске, Француске, Немачке, Катар, Саудијска Арабија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе су земље које траже од руског председника Владимира Путина да обустави ваздушне операције на територији Сирије. Они су изразили „дубоку забринутост“ због војног присуства Русије у Сирији, наводи агенција Новороссиа. Последња од набројаних земаља се огласила Турска и на сајту турског министарства спољних послова стоји да ће „удари по опозицији допринети даљој радикализацији и ескалацији сукоба“. Министарство спољних послова Турске је истакло да је војно присуство Русије у Сирији веома узнемирујуће.
Прочитајте још:ОВЕ ЗЕМЉЕ ТРАЖЕ ОД ПУТИНА: Престани са акцијом у Сирији!КЛИНТОНОВА ЗАСМЕЈАВА КРЕМЉ: Успоставити зону забране летова над Сиријом
Извор: rs.sputniknews.com / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА