Најновије

ТАЈНО ПИСМО НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Овако је српски научник осуо паљбу по Хитлеру и Немцима због Срба! (ФОТО)

Велики српски научник Никола Тесла, остаће упамћен не само по великим научним открићима којим је задивио и задужио човечанство, већ и по осуди фашизма, иако се о томе јако мало зна. Наиме, Тесла је написао писмо и на тај начин осудио фашизам, јер је био згранут почињеним злочинима пре свега у Шумарицама, у Крагујевцу.
Никола Тесла (Фото: Википедија)

Никола Тесла (Фото: Википедија)

Стрељање деце у Шумарицама је посебно погодило Теслу, нарочито ако се зна да је тог кобног дана, 21. октобра 1941. године у Крагујевцу убијено 2.4000 грађана, од чега четрдесеторо деце млађих од 15 година, и 261 ученик средње школе. Писмо у коме најоштрије осуђује фашистичке злочине, ако и сам Други светски рат, велики научник, написао је у Њујорку, априла 1942. године. На овај начин, Тесла је желео да скрене пажњу Американцима, о страхотама сукоба у тадашњој Југославији. Тесла је у листу “Српски Србобран” под насловом “Браћи у Америци” написао: “Наш народ показује толику моралну снагу да нам светла образ пред светом. Оно што чине наша браћа у Старом Завичају достојно је духа који прожима нашу народну пјесму. Колику душевну снагу, чврсту одлуку, непрестрашеност и јунаштво имали су они наши још неразвијени дечаци кад су пред немачким пушкама радосно клицали: ‘Ми смо српска деца. Пуцајте!‘. Како се ми сви можемо поносити знајући да у читавој историји света нема тако величанственог примера. Ови дивни мученици живити ће векове у нашој успомени одушевљавајући нас на бесмртна дела. Њујорк, април 1942, ваш брат Никола Тесла”.
Прочитајте још:ПУТИНЕ, СРБИНЕ: Руски председник има српске крви?Мислили су да је ово тело дечака несталог годину дана раније, у мртвачници је уследио шок (ВИДЕО)
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА