Најновије

Мило не да власт

ПОДГОРИЦА- Протести Демократског фронта који се одржавају у Подгорици показатељ су демократских капацитета Црне Горе, али и актуелне власти. Међутим, они нису грађански, док су се организатори веома упрегли у намери да обезбеде што је могуће ширу подршку из међународне јавности, али она стиже само од Демократске странке Србије.
Мило Ђукановић (Фото: rtcg.me)

Мило Ђукановић (Фото: rtcg.me)

Ово је порука коју је преко таласа државног радија пренео премијер Мило Ђукановић. На најаву организатора окупљања да ће бити истрајни у протестима све док Влада не поднесе оставку, Ђукановић је кратко одговорио: - Протести ће онда потрајати! Ово је било његово прво директно обраћање јавности поводом догађаја који већ десет дана потресају Црну Гору - антивладиних протеста испред зграде државног парламента. Преко 500 шатора, националних застава и страначких обележја представљају декор на Немањиној обали, која је од Крстовдана под опсадом јаких полицијских снага. - Морамо сви заједно пристајати на правила демократских друштава. Дакле, организатор протеста је Демократски фронт, који је политичка групација с подршком од шест одсто. Одговорна власт не сме себи дозволити да се понаша у складу са ултиматумима које поставља шест или десет одсто, јер би тако показала своју неодговорност према ономе што је демократски избор грађана. Када је у питању карактер протеста, реч је о антидемократским, антицрногорским и анти-НАТО протестима - изјавио је Ђукановић. Није се дуго чекало да неко од лидера Демократског фронта одговори премијеру. - Његова оставка је кључ за разрешење ове кризе. После тога Ђукановић, као председник ДПС, може да се укључи или не укључи у формирање прелазне владе - поручио је Предраг Булатовић, функционер ДФ. - Наши протести су сваког дана све бројнији, а шансе ДПС и Владе да буду тврдоглави све мање. Булатовић је позвао Ђукановића да поднесе оставку: - ДФ наставља са протесним скупом испред Скупштине Црне Горе, и то 24 сата сваког дана, са политичким митингом у 18 и 30 минута. Протесне шетње у 14 црногорских градова биле су веома успешне, а наши захтеви су добили подршку великог броја грађана. Политички став у свакој од тих општина је да треба одржати превремене локалне изборе заједно са парламентарним, јер су и локални избори у свим општинама где је ДПС на власти брутално покрадени! Булатовић оцењује да се после седнице Законодавног одбора види "на шта личи Скупштина Црне Горе". - Види се да парламент после ових протесних шетњи не може да ради у пуном капацитету, па се покушало чак са преформулацијом радне групе за дијалог о условима за одржавање избора. Кажем преформулише, јер једна одлука, која је пропала, донета у јулу, и сада покушавају да донесу другу. Наше захтеве и протестне митинге не може заменити никаква квазирадна група. Поручујем председнику Скупштине Ранку Кривокапићу да узме у обзир ту чињеницу да та радна група не може бити место дијалога, и да ће предузети на себе одговорност ако то буде форсирао - поручује Булатовић. У уторак се огласио и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, који је апеловао на организаторе протеста да ослободе део Булевара Светог Петра Цетињског испред парламента. - Нека своја права траже са јавних површина преко пута зграде Скупштине Црне Горе. Остављамо им рок да ујутру до 10 и 30 сати уклоне бину и шаторе, у супротном ће реаговати комунална полиција - поручио је Стијеповић.

Значајна подршка стигла и из Боке

Херцегновска опозиција подржала је колеге из Подгорице у њиховим захтевима и додала свој, тражећи прелазну власт и на нивоу општине. У мирној протестној шетњи од трга Николе Ђурковића до зграде Општине окупило се педесетак опозиционара. Учесници протеста носили су транспарент "Слобода тражи људе", црногорске и српске заставе, док их је пред зградом општине захтеве прочитао председник општинског одбора Нове српске демократије Борис Сеферовић.

Једина међу мушкарцима

Мира Нишић једина је жена из Пиве која протестује испред зграде парламента у Подгорици. Сместила се она у једном од бројних шатора и ту проводи дане и ноћи заједно са својим земљацима из "Пивског фронта": - После 30,5 година рада у општинским службама у Плужинама, остала сам без посла и нашла се на Бироу рада. Шта онда има да каже једна жена која ничим то није заслужила. Иако у Пиви влада "опозициона" СНП, они се потпуно једнако понашају према неистомишљеницима као ДПС у Подгорици или у другим црногорским градовима. Одговор Демонстранти су поручили градоначелнику Подгорице да немају намеру да било шта померају са "слободне територије", остајући чврсти у одлуци да на плацу код Скупштине остану све до испуњења захтева, а то је пада владе Мила Ђукановића, фоирмирања нове прелазне која ће расписати прве фер и демократске изборе.
Прочитајте још:МОСКВА УПОЗОРАВА: Џихадисти спремају превару у СиријиФАБРИКА ЛАЖИ ЗАПОЧЕЛА РАД: Раша тудеј раскринкала лажне извештаје о цивилним жртвама! (ВИДЕО)
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА