Најновије

ОТКРИЈТЕ НА ВРЕМЕ: Ово су први симптоми канцера!

Мушкарци обично одлажу одлазак код лекара, али стручњаци препоручују да чешће контролишу своје здравље поготово због симптома код појединих врста рака који се најчешће јављују код мушкараца.
Илустрација (Фото: businessinsider.in)

Илустрација (Фото: businessinsider.in)

Код рака простате обично нема јасних раних симптома, али дигитални ректални тест може да открије, а најбезболнији начин провере простате јесте ниво ПСА (простатни специфични антигени) који се утврђује вађењем крви из вене. Ова врста рака се јавља код пет до седам одсто мушкараца старијих од 50 година, а смртност је релативно ниска, износи три одсто оболелих. После 70. године око 80 одсто мушкараца има неки облик рака простате, али углавном не умиру. Симптоми болести на које треба да обрате пажњу сви старији од 50 година (мада они могу указивати и на бенигне промене) су немогућност уринирања, отежано мокрење (стане па крене, испрекидано мокрење), често мокрење, посебно ноћу, слабији или слаб млаз мокрења, стални осећај недовољно испражњеног мокраћног мехура, болно мокрење и печење, крв у мокраћи, крв у сперми, проблеми с ерекцијом и ејакулацијом (болна ејакулација), учестали болови у доњем делу леђа и куковима. Отежано мокрење, спори проток и непотпуно пражњење мехура, такође, могу бити последица повећања простате или сужавање уретера. Код рака плућа особа углавном не осети ране знакове болести, али „кашаљ који не пролази или онај уз који излази крв, често су доказ да је рак присутан“, каже др Езра Кохен, онколог из Медицинског центра при Универзитету Чикаго. Она је додала да је, осим тога, присутан бол у грудима који је увек присутан и на који не утичу покрети, губитак тежине, температура, појава астме… Понекад ови симптоми могу указивати на упалу плућа, па је биопсија једини сигурни показатељ. „Ако пацијент пуши или је пасивни пушач, кашаљ се не сме игнорисати“, истиче Кохен. Крв у столици се никада не сме игнорисати, чак и ако се јави само једном, јер је можда реч о претканцерогеном полипу који крвари, а крварење је једини рани знак канцера дебелог црева који се примети. Код мушкараца млађих од 50 година крварење је вероватно последица хемороида, колитиса или абнормалне крвне жилице, али стручњаци ипак препоручују одлазак код лекара. Колоноскопија је једина поуздана метода дијагностиковања и најбољи је начин да лекар уклони полип који би се касније развио у опасну болест. Крв у урину је разлог за посету лекару а, ако је пацијент млађи од 60 година, обично је реч о бубрежном каменцу. Међутим, лекари кажу да треба проверити, јер ако се рак бешике уочи на време, може се лакше победити. Лекари, такође, истичу да су исувише активна бешика или болно уринирање чешће знак инфекције. Безболни, отечени лимфни чворови на врату, пазуху или слабинама указују на болест. Лимфни чворови натекну током инфекције, али ако не спласну после недељу дана треба посетити лекара. Такође, необјашњиви губитак тежине кроз месец или два, бол у подручју чворова после конзумирања алкохола и свраб без осипа могу бити разлог за забринутост. Стручњаци указују да крвни тест може лако да укаже на могући лимфом, а биопсија је најсигурнији поступак тестирања. Лимфом је злоћудно преображење ћелија лимфоцитног система.
Прочитајте још:ЈАБУКА: Чува и срце и мозакПопијте чај од банане и цимета сат времена пре спавања. Бићете одушевљени ефектом!НАУЧНИ ИНСТИТУТ ТВРДИ: Воће које свако има у кући убија ћелије рака
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА