Најновије

ИДИ У ПЕРШУН: Подсетите се заборављених српских псовки и њихових значења!

Има доста псовки које се данас не користе, превасходно зато што су се оне мењале временом. Наравно, неке се никад нису промениле, па тако и данас најчешће псујемо бога, мајку и свеце као и некада - каже др Стана Ристић из Института за српски језик САНУ.
**бем ти и семе и племе (Фото: sxc.hu)

**бем ти и семе и племе (Фото: sxc.hu)

Данашње псовке су прилично "сочне", али у поређењу са некадашњим су прилично неиновативне. Тако ћете данас некога отерати у три лепе, док бисте му пре 100 година вероватно запретили да ћете га убити "к'о вола у купусу".

Сунце ти калајисано

Ово ћете рећи некоме ко вас је изнервирао или коме желите мало да припретите, али ако не желите да га увредите и нисте превише љути. - То није увредљива псовка, па се зато користи када нисмо много бесни. Често се користи и у разговору са децом, јер није вулгарна, па се тако каже "Сунце ти калајисано, што то ниси урадио?" Била је и остала шаљива псовка - каже Ристић. Иначе, калај је метал којим се некада премазивало посуђе како би се заштитило, а уједно и сјајило. Тако да је калајисано сунце, заправо сјајно сунце. Данас ћемо једнoставно рећи - је*ем ти сунце.

Иди у купус/ Иди у першун

Да ли вас је некад неко отерао у купус? У першун можда и јесте, мада је много већа вероватноћа да вам је данас неко у градском превозу кратко и јасно рекао да идете у...знате већ где. - Често се уместо ружне речи говорило нешто овако, попут першуна. Тако особи дајете до знања да сте бесни, али не користите вулгаран израз, па јој то уједно и смањује јачину - објашњава Ристић.

'Леб ти **бем / **бем ти и семе и племе

Ово су већ озбиљније псовке, у којима је вулгарност изражена, а онај који ово изговара је вероватно веома бесан и љут. Спомињање хлеба, као хране, у оваквом контексту је јако погрдно, па је ово била прилично честа псовка која и дана може да се чује код старијих људи. С друге стране, семе и племе се псује када некоме желите да ставите до знања да вас је баш опасно наљутио, јер му на овај начин псујете све претке. Ова стара српска псовка се користила у целој земљи, а данас се ретко кад чује.

Сто му громова

Ово можете да чујете само од свог деке, или код неког јунака у цртаном филму, јер се на овај начин цензуришу горе псовке. Данас ће већина људи једноставно рећи "Је*о те", а на ову псовку би се већина једноставно насмејала. Не користи се према другоме, већ само да се изрази незадовољство.

У ду*е на вашар

"Где ћеш?" "У ду*е на вашар, ето где ћу". Оно што би данас неко објаснио једноставно са "у пи**у материну", некада се говорило овако. Прилично заборављен а јако забаван израз заправо је претеча модерног сленга и играња речима. Наиме, наравно да у задњици не можете пронаћи вашар, па се зато у бесмислености читавог израза и крије поента.

К'о вола у купусу

- Тиме неко жели да каже да ћете добити батине као во када уђе у купус на селу, па направи хаос и велику штету тамо. Можда није толико увредљива колико претећа и шаљива - каже Ристић.

Говедо онобрдско

За некога ко вам није много симпатичан можете да кажете да је право говедо, и то говедо са оног брда. Зато је "онобрдско говедо" увреда слична данашњој "коњу", "магарче" или било ком другом поређењу са животињом, само што је много забавније.
Прочитајте још:Хитлер је преживео Други светски рат и побегао из Немачке, а сада се зна и како (ВИДЕО)ОРГИЈЕ НА ЛЕТУ: Две стјуардесе ухваћене у секс акцији са путником! (ВИДЕО)
Извор: opusteno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА