Најновије

ИЗБОРИ У ХРВАТСКОЈ: Највећу подршку гласача добио ХДЗ

ЗAГРEБ - Око 7.000 бирачких места у Хрватској затворено је у 19 часова. На осмим парламентарним изборима право гласа имало је 3,8 милиона грађана, а тoком целог дана бележен је велики одзив. Прелиминарни резултати показују да је ХДЗ освојио 63 мандата, СДП 57, а коалиција "Мост" 17 места у Хрватском сабору.
Избори у Хрватској (Фото: ЈуТјуб)

Избори у Хрватској (Фото: ЈуТјуб)

После 14 одсто пребојних гласачих листића, ХДЗ је освојио 63 мандата, СДП 57, а коалиција "Мост" 17 места у Хрватском сабору. То значи нико нема већину да самостално образује владу, за коју је потребно 76 посланика у Сабору. Резултати излазне анкете, коју је за ХРТ урадила агенција Ипсос Плус, говоре да је ХДЗ освојио 57 мандата, СДП 56, док је трећа снага "Moст" са 17 посланичких места. Пет мандата освојио је Истарски демократски сабор, Живи зид, младог Ивана Вилибора Синчића, који је на последњим председничким изборима освојио 16,5 одсто гласова, припада два, као и странци странци осуђеног за ратне злочине Бранимира Главаша. Странка загребачког градоначелника Милана Бандића остаје испод цензуса. Лидери "Моста" су уочи избора потписали изјаву на основу које после избора они не би у коалицију ни са ХДЗ-ом ни са СДП-ом. Главно питање је коме ће хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поверити мандат за оснивање владе с обзиром на то да по хрватском уставу мандат не мора да се да оном ко освоји највише гласова, већ ономе за кога хрватска председница процени да има највећи коалициони потенцијал. Сто четрдесет заступника у Сабору бирало се у 10 изборних једница у Хрватској, три је бирала дијаспора, а осам припадници националних мањина. Од места за националне мањине, најмање три припада српској националној мањини. Мањине су могле да гласају или у 12. изборној јединици или по месту пребивалишта у некој од десет изборних јединица за опште листе. Током кампање избори су оцењени као неизвесни, без апсолутног победника, јер је међу водећим странкама ХДЗ-ом и СДП-ом минимална разлика. На осмим парламентарним изборима, које је пратило 13.000 посматрача, право гласа имало је 3,8 милиона грађана. Први пут бирачи су могли да користе преференцијални глас, што значи да на листи за коју буду гласали, могу заокружити и име кандидата којем дају предност пред свим осталима са те листе.
Прочитајте још:Тасовац: Цензуру увели Вучић и његов ГебелсЈАЧИ ОД ЕНГЛЕСКОГ: Овај језик ће бити глобално најпопуларнији!
  Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА