Најновије

Сачувајте здравље: 7 моћних биљних зачина који штите од рака

Сваки дан једите ове зачине и вероватно никад нећете морати да бринете да ли ћете оболети од малигних болести.
Илустрација (Фото: Pixabay)

Илустрација (Фото: Pixabay)

Захваљујући својим антиоксидативним ефектима, зачини попут нане, чили папричица, белог лука и ђумбира доказано делују као превенција, али и помоћ терапије оболелих од рака. Ђумбир је стари народни лек који традиционално користе становници северозападне Европе, а све чешће и код нас. Њиме се лече бројни здравствени проблеми, од прехладе до затвора, а може се користити сушени или свежи. Студије показују да ђумбир делује противупално, па је одлична превенција против рака плућа и пробавног система, а често се користи након хемотерапије јер смањује мучнину, док у комбинацији са медом подиже имунитет. Рузмарин је традиционални медитерански зачин и одличан извор антиоксиданаса. Најчешће се додаје у супе, сосове од парадајза и служи уз месна јела. Одличан је савезник у детоксикацији организма, а може се користити и као чај. Стимулише јетру на бољи рад, а она затим избацује токсине из тела, па је превенција у настанку рака јетре, бубрега и гуштераче. Како стимулише и апетит, рузмарин помаже у враћању телесне снаге код тешких третмана лечења рака. Куркума је природни антисептик који долази из земаља Далеког истока, а вековима се користи као помоћ у превијању рана и дезинфекцији, као и лечењу реуме. Новије студије показују да куркума успорава развој мултипле склерозе, а делује и као одлична превенција код рака простате, карцинома дојке, меланома и леукемије. Како помаже у чишћењу крви од токсина, она може да омета деловање лекова, па се саветује да се користити након хемиотерапије, а не и за време лечења овим средством. Чили папричице, кајенски бибер и фефероне спадају у род љутих папричица богатих капсаицином. Он делује противупално, подстиче рад пробаве и спречава настанак полипа на слузокожи црева. Осим тога, студије показују да људи који редовно користе чили у исхрани ређе оболевају од рака простате. Како су папричице богате витаминима А и Ц, оне јачају имунитет и спречавају раст ћелија рака. Бели лук се још назива и природним антибиотиком, а од давнина се користи за лечење и превенцију различитих здравствених тегоба. Студије потврђују да људи који редовно једу бели лук имају мањи ризик од настанка канцерогених процеса у телу, а он је нарочито користан у превенцији рака плућа и дојке. Чај од нане вековима се користио за ублажавање грчева, пробавних тегоба и пролива, а сада се зна да помаже и у лечењу синдрома нервозних црева и спречава настанак рака пробавног тракта. Нана смирује и гастритис и оснажује слузокожу желуца, због чега постаје отпорнији на настанак чирева. Након терапије зрачењем, чај од нане се користи како би се убрзао опоравак организма, нарочито након зрачења грла и дисајних путева. Камилица која се најчешће користи у чајевима најпознатија је по свом умирујућем деловању, па се користи као помоћ за успављивање и ублажавање грчева. Редовно испијање чаја од камилице уравнотежује ph вредност у организму, па смањује ризик од настанка свих облика рака, а врло је корисна и за третирање рана у устима након карцинома језика и грла.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА