Најновије

ВУЧИЋ ИЗ БЕРЛИНА: Ако Србија не потпише споразум са Приштином наићи ћемо на зид, ја верујем оно што каже Меркел (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић jуче је био у званичној посети Берлину, где се састао с Анеглом Меркел канцеларком Немачке.

Меркелова и Вучић (Фото: принтскрин/Правда)

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је у Берлину добио подршку и похвале немачке канцеларке Ангеле Меркел за економски напредак Србије, те да значај разговора са њом за Србију превазилази оквире локалних избора, иако су ти избори важни грађанима у местима у којима се одржавају.
Он је, у интервјуу који је Првој телевизији дао у Берлину, после састанка са Ангелом Меркел, рекао да су реформе оно што занима Немачку, те да је сада већ извесно да на том темељу, на којем је у јануару раст БДП-а био 4,2 одсто, грађани Србије могу очекивати веће плате и пензије.
„Овде је било речи о односима Србије и Немачке, а мој посао је био да бринемо о будућности Србије. Њене похвале се односе пре свега на економски напредак, што смо смањили јавни дуг, поправили услове пословања, успели да спустимо незапосленост на 12 одсто. То су ставри које Немачка хвали, као и успех да смо имали највише страних директних инвестиција у целом региону са изузетком Румуније, а мислим на регион шири од Западног Балкана“, рекао је он.
Вучић је казао да жели да обавести грађане да је раст БДП-а у јануару био 4,2 одсто, према првој процени, и ако буде четири одсто и у првом кварталу сасвим сигурно ће сем економског напретка, људи и јавном сектору и пензионери добити веће повећање плата и пензија него икада.

Без споразума са Приштином, чека нас непробојни зид

Споразум с Приштином неопходан нам је како бисмо ишли даље ка ЕУ, како бисмо имали још више страних инвестиција, нових фабрика, више радних места и бољи стандрад, а у противном наићи ћемо, упозорио је, на природни зид, који се више не може пробити.
"Бићемо као Турска и Македонија" - овако је председник Србије Александар Вучић одговорио на питање Прве тв шта нас чека ако се не постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа с Приштином.
Упитан чекају ли нас неке санкције, рекао је да то што нас чека не би назвао санкцијама, већ природним зидом, који нећемо моћи више да пробијемо.
"Зашто не кажете и ви и сви други народу шта све нећемо имати и шта све нећемо моћи да имамо ако се не договоримо, а тај је договор могућ једино ако нађемо компромисно ресење", рекао је Вучић за Прву ТВ.
Бићемо, ако не прихватимо, заглављени на ервопском путу, као Турска и Македонија, а не заборавите, додао је, да смо само од тренутка кад смо отворили преговоре удвостручили стране инвестиције.
"Можете да замислите колико би то било висе кад нас улазак у ЕУ буде сасвим известан".
Па, додао је, не би Французи полатили за Аеродром да нису видели Србију у Европи.
Он је подсетио да Немачка на правно-обавезујућем споразуму Београда и Приштине инсистира од 2008. године.
"Они инсистирају на томе од 2008. године, него су вас неки лагали у Србији да они то не траже. Никога нећу да лажем, они то траже. Ни данас нисам говорио да тече мед и млеко. Ми имамо другачије виђење о Косову: Они су признали независност Косова 2008. године", рекао је Вучић за Прву телевизију након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел.
"Неће бити нимало лако, али пробаћемо да нађемо компромис. А шта је то што нећемо имати ако не направимо неку врсту компроса са Албанцима, што не каже неко? Бићемо заглављени на европском путу попут Турске, Македоније и других земаља које због политичких спорова заглављене", нагласио је Вучић.
Он је рекао да ће "самом најавом уласка Србије у ЕУ бити повећане директне стране инвестиције", а у супротном, каже "имаћемо безброј других проблема - правних и техничких, економских...".
Зато је, каже, све време инсистирао на неопходности компромиса:
"И нису ти разговори лаки и не свиђају се све моје идеје немачким домаћинима. Али, нисам ја овде дошао на кафу, јер кафу не пијем, нити канцеларка Меркел има времена за губљење. Нити сам дошао да видим Берлин", приметио је Вузчић.
А ако постигнемо компромис? На то председник Вучић одговара да се мора разумети да су за Србију "врата широко отворена".
"Остаје на нама да завршимо многе друге ствари, али све то је стоти део проблема са којим се суочавамо када је реч о КиМ", казао је.
Нагласио је и да би "Немачка волела да Србија има исти однос према Приштини као што има Немачка" и додао да ће "Немачка тешко да одустане од независности Косова".
"Илузија је то очекивати", нагласио је.
Он је казао да Србија засигурно неће прихватити да јој се донесе неки готов папир и да то потпише, рекавши да је то данас јасно рекао и у Берлину.
На питање да ли можемо да добијемо гаранције да ћемо 2025. сигурно ући у ЕУ ако 2019. године потпишемо споразум с Приштином, Вучић је рекао:
"Уколико потпишемо тај споразум добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем".
Немачка кад нешто каже, држи реч, указао је.
На питање шта је сада на столу у преговорима са Приштином, Вучић је навео да ће народу о томе говорити почетком априла.
"Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима", рекао је он.
На наводе о "тајним преговорима", Вучић наводи да нема ничега тајног.
"Никада се нигде Тачи и ја нисмо састали, а да није под окриљем Европске уније. Некада је то случај у Бриселу, некада на неком другом месту у свету, али увек под заставом ЕУ и са европским посредницима", рекао је Вучић.
На питање да ли постоји неки позадински канал преговора, на нивоу невладиних организација, изасланика, да се говори о подели, Вучић наводи да о тим стварима не може да говори и да не може да их потврди.
Шта нас онда очекује у априлу и да ли је то можда референдум, Вучић је узвратио питањем - "А, о чему референдум?".
"Морам да изађем са нечим што Срби морају да разумеју, нешто што је реално и рационално и нешто што ће Срби понешто да добију, и не понешто него нешто значајно. Дакле, то је смисао, ако нема тога не разумем са чиме да идемо на рефрендум. Да прихватамо оно што су нам наметали и оно што нам је наметнуто. Могу да учествујем у прогамирању компромиса, у борби против митолошког пристуопа решавању косовског проблема. Могу да се борим против оних који кажу да је Штимље колевка српске цивилизације, а у Штимљу нема ниједног Србина", додао је председник Србије.

Вучић: Какав референдум? Па, морам да предложим решење

Сви говоре о референдуму, а ја морам да предложим решење, и не могу да кажем да расписујемо референдум о томе да ли признајемо независност Косова, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић одговарајући за Прву телевизију на питање чека ли нас у априлу референдум о косовском проблему.
"Морам да изађем с нечим сто Срби могу да разумеју, сто је рационално и чиме ће Срби да добију и то не нешто мало, већ несто значајно", рекао је Вучић.
А, у међувремену, док не предложи то решење, како каже, може да пропагира компромис, да се бори против митолошког решавања тог питања, против оних који би да бранимо Србе у Штимљу, рецимо, где их одавно висе нема.
"У многим местима Срба висе нема тамо, много је таквих места, а није нас много ни било", закључио је.

Вучић: Подршка Немачке је за нас страховита предност 

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нас после локалних избора чека много важног и тешког посла, а упитан да ли нас обавезује на нешто подршка Немачке, која је данас у разговору с канцеларком Меркел потврђена, поручио је:
"Не очекујем лаке одлуке, али од тих тешких одлука зависи наш напредак ка ЕУ, али и будућност наше деце".
У том је смислу посебно поменуо да је на почетку његовог мандата као премијера у Србији у немацким компанијама радило 17.000 људи, да их је данас 43.000, а да ће већ у наредним месецима то прећи 50.000, те да у противном, ако нећемо у теске одлуке, "нема новог запошљавања, нема страних инвестиција, нових фабрика, а и то сто нам је покривеност увоза извозом 78 одсто највише су заслужне немацке компаније"...
"Оне су обезбедиле тржисте за нас и то је сташна предност", приметио је.
Упитан могу ли се неслагања у вези с Косовом између Србије и Немачке некако "испеглати", Вучић је навео да је чињеница да се наши ставови по том питању битно разликују, јер је Немачка признала међу првима независнотс Косова и инсистира на правно обавезујућем споразуму с Приштином.
Због тога и каже да неће бити лако, али да је сигуран "да морамо да покушамо да пронађемо ресење и то компромисно".

Ако раст БДП буде 4 одсто-највеће повећање плата и пензија 

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је раст БДП-а у јануару, према првим проценама, био 4,2 одсто, и да ћемо, ако у првом кварталу буде четири одсто, имати највећи раст плата у јавном сектору и пензија.
„Желео бих да обавестим грађане да је раст БДП-а у јануару био 4,2 одсто, према првој процени, и ако буде четири одсто у првом кварталу сасвим сигурно ће сем економског напретка, људи и у јавном сектору и пензионери добиће веће повећање плата и пензија него икада“, казао је он у интервјуу телевизији Прва. 

Вучић: Надам се да ће ми ово бити последњи мандат

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не може да гарантује, али да се нада да ће му ово бити последњи мандат на месту председника СНС.
Вучић је, у интервјуу телевизији „Прва“, на питање да ли ће се повући са места председника СНС, казао да ће за годину дана знати боље.
„Надам се да ћу имати као отац троје деце довољно времена да им се посветим у будућности и прочитам књиге које сам пропустио у протеклом периоду“, истакао је он.
Исправио је новинара рекавши да никада није рекао да ће напустити странку.
„Ја сам сматрао да још неко кратко време треба да останем на том месту због стабилизације и још једног или два изборна циклуса, а онда ћу се склонити и млађима у руке оставити будућност наше странке“, објаснио је Вучић.
Поручио је опозицији, чије захтеве је до сада, како каже све испунио, да ће на изборима у Београду листа коју предводи имати највише гласова, више него 2013, и да ће бити близу победе, али да ће победа зависти од расподеле осталих гласова.
„Они ће се изненадити својим лошим резултатом, а биће им чудно како смо постигли тако добре резултате. Људи поштују рад и не могу да се добију избори на политици мржње, јер таквој нема места у Србији“, објаснио је Вучић додајући да се избори добијају идејама.

Оптужују нас они у чије време опозиције у медијима није било

Председник Александар Вучић изјавио је да оптужбе по питању слободе медија стижу од "оних који за време своје власти све медије затворили за опозицију".
Како је рекао, ако неко мисли да несто можемо да направимо да положај медија и медијских посленика буде бољи спреман је да разговара, али не и да то слуша као политичке оптужбе и то од "оних који су све медије затворили за опозицију".
"Не кажем, још је поред Бориса (Тадића) и могло да прође нешто из опозиције, али поред Ðиласа у медијима нисмо постојали", приметио је у интервјуу за Прву телевизију.
"У Србији има слободе", рекао је на питање треба ли мењати Закон о информисању, те узвратио питањем - хоће ли то донети висе медијске слободе.
Рекао је да у последњих неколико година није било угрожавања медијских слобода и, што је још важније, није било напада на медијске раднике.
"Осим теже повреде Гордане Узелац и нешто лакше повреде Маре Драговић испред Пинк ТВ док су радиле свој посао, а напали су их они фашисти, и неког гурања, мислим да је била Лидија Валтнер угрожена, ништа се слично није догодило годинама уназад", рекао је Вучић.
Истакао је да је спреман да разговара ако неко мисли да још нешто треба да уради по питању слободе медија.
"Спреман сам да разговарам о томе али о конкретним питањима, а не да се све своди на политичко разрачунавање. Спреман сам да разговарам о томе шта вам недостаје, али, реците ми, јесам ли некад забранио да ме нешто питате, љубазно се одазивам на позиве осим једне телевизије која непрекидно води бруталну кампању против мене и владе", рекао је Вучић.

Вучић о региону и регионалним односима 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија имати боље односе са Хрватском, те поновио да немамо у будућности много отворених питања сем отворених питања из прошлости.
Вучић је за Прву тв рекао да је и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић разумела значај њихових разговора, колико год да је то непријатно и тешко и једној и другој страни.
Упитан да ли тај разговор имао везе са редифинисањем односа у БиХ, истакао је да се са председницом Хрватске бавио искључиво српско-хрватским односима, а не регионалним односима, "не на начин да било кога угрожавамо".
Говорећи о редефинисању односа у БиХ, Вучић је истакао да ко год то покуша мора да зна да постоји опасност да неки народи то не прихвате.
Дејтонски споразум за који кажу да је лош или нефункционалан, сачувао је мир, рекао је Вучић.
На констатацију новинара да Македонија решавањем спора са Грчком "путује" у НАТО, те да ће Србија "остати изолована", председник је поновио да ће Србија остати војно неутрална и да "не путује" у НАТО.
"Имамо добре партнерске односе са НАТО-ом, чуваћемо те односе, али не желимо у НАТО", указао је председник.
Према његовим речима, Србија ће да развија сопствену армију да она буде снажнија, довољно модерна и способна и да војници буду задовољнији својим примањем и да заштите нашу земљу у сваком тренутку.
Нова провокација Приштине убија Бриселски споразум! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војислав Шешељ - Вучић је лош, али су досманлије и остали још гори од њега! 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА