Најновије

ДОДИК: Тражићемо враћање грба и химне "Боже правде"

Председник Републике Српске и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да ће његова странка предложити ентитетском парламенту да се врате грб и химна "Боже правде", као и да се укину све остале одлуке које је Уставни суд БиХ донео на штету РС.
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додикова партија Савез независниих социјалдемократа (СНДС) ће предложити да се укину све остале одлуке које је Уставни суд Босне и Херцеговине донио на штету РС, а Додик је оцијенио да је одлука Уставног суда БиХ, којом се 9. јануар као Дан републике проглашава неуставним, додатно закомпликовала политичку ситуацију у БиХ. Он је назвао "циничним" предлог бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о промени датума обележавања Дана републике. "Изетбеговићев предлог је политички мотивисан, јер лоцира датум обележавања дана РС после рата. Он говори да је Република Српска и српски народ, односно све што је било пре рата нелегално и нелегитимно, искључујући чињеницу да је РС конституисана пре оружаних сукоба у БиХ, односно 9. јануара 1992. године", тврди Додик. Изетбеговић је раније изјавио да није против Дана РС, наводећи да би то могао да буде 21. новембар, дан када је РС призната у Дејтону. "СНСД ће предложити да буде елиминисана кривична одговорност за неспровођење одлука Уставног суда БиХ. Све говори да је све било политички мотивисано да би било обезбеђено вануставно доношење одлука у овој институцији", истакао је он и додао да таква пракса мора да буде прекинута. Према његовим речима, српски и хрватски представници подржавају доношење закона о Уставном суду БиХ, док ће се видети "на који начин Бошњаци могу спречити нешто што друга два конститутивна народа сматрају да је потребно донети". "Уколико будемо ишли тим смером, улазимо у блокаду БиХ, а онда јој ни распад није далеко. БиХ би се давно распала да није било страног фактора у БиХ и очекујем распад БиХ, али на "миран и демократски начин, како су то урадили Чеси и Словаци, свесни потребе да после тога треба да постоји сарадња, а не да БиХ буде заморче страних судија, страних амбасадора и високих представника", констатовао је Додик.
Прочитајте још:РУШИ СЕ УСТАВНИ ПОРЕДАК БИХ: Два Бошњака и три странца праве замену за ОХРРепублика Српска се не одриче 9. јануара
Извор: cdm.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА