Најновије

ОНА ЖЕЛИ СРБИЈУ НА КОЛЕНИМА: Дачићева колегиница против Београда и Москве!

БЕОГРАД – Приликом данашњег сусрета српског премијера, Александра Вучића и Сергеја Лаврова, шефа руске дипломатије, оба политичара су сложна да је одељење за слободу медија при ОЕБС-у инструментализован у функцији интереса појединих чланица ОЕБС-а.
Да ли јој је тата купио ОЕБС? (Фото: ЈуТјуб)

Да ли јој је тата купио ОЕБС? (Фото: ЈуТјуб)

Департман за слободу медија у оквиру ОЕБС-а је политизован и оријентисан на опслуживање једностраних интереса неких земаља ОЕБС-а, изјавио је данас у Београд шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истакавши да би супротно томе институције ОЕБС требало да раде објективно и на основу јасног мандата. Руски став је, казао је, да све институције раде објективно и уоквиру мандата али тих мандата нема а наши западни партнери одбијају руске предлоге јер им то омогућава да имају „аморфне структуре да би лакше могли да манипулишу”. Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре са српским премијером Александром Вучићем у Вили Бокељка рекао да у том департману ОЕБС-а категорички одбијају општеприхватљива начела која би требало да постоје. „Нису сагласни са нашим предлозима јер је удобније да имате аморфне структуре. Настојимо и боримо се да овај посао усавршимо, али су они више пута испољавали замерке реагујући на апсолутно ситне ствари, на случајеве када износе мишљења председници влада ове или оне земље, а затварају очи на драстична кршења слободе медије”, рекао је Лавров. Као пример је навео хапшење двојице турских новинара против којих су најављене тужбе, о чему се на пример шефица тог департмана Дуња Мијатовић огласила, али не и у другим случајевима кршења слободе медија, што је дискриминација по свим основама. Мијатовићева се, каже Лавров, није огласила када је у питању кршење слободе медија у Украјини где су, како је рекао, све руске телевизије забрањене, а штампани медији цензуирисани или забрањивани. „Неки новинари су и физички нападани, а да не говорим о случајевима када су руски новинари током ратних дејстава на истоку Украјине убијени”, истакао је Лавров и додао да би све то „требало да буде узето у обзир у пуном капацитету. „Овај посао у ОЕБС-у је пуно политизован са додворавањем једном броју земаља”, рекао је. Премијер Вучић је, придружујући се одговору Лаврова о функцинисању одсека за медије ОЕБС, подсетио да је први напад на владу и њега и то лично од Мијатовићеве уследио у време мајских поплава прошле године и да је мислио да се то тада и завршило, али очито није. „Ја сам мислио да је истина важна и упињао сам се из петних жила да докажем да писање појединих медија није тачно. А онда сам у међувремену схватио да све то са истином, правдом и чињеницама нема везе”, рекао је. Зато, додао је, данас више никоме не одговара. „Научио сам да трпим ударце сваки пут када сам непослушан, када мислим да водим независну и суверену земљи”, казао је Вучић приметивши уз осмех да је неко већ написао да је он Србин, али да је његова глава „тврда босанска”, јер је родом из БиХ.
Прочитајте још:Вучић са Лавровом: Драго ми је што долази и Медведев!ПУСИЋ: Доста смо се свађали, али су нам односи добри
Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА