Најновије

Педесет нијанси смарања...

БЕОГРАД - Дуго очекивани филм „Педесет нијасни – сива”, адаптација истоименог романа Е. Л. Џејмс, приказује се у светским и домаћим биоскопима, а специјализовани магазини и дневна штампа објавили су критике у којима је филм добио од једне до четири звездице, а највише је било тројки.
Педесет нијанси сиве (Фото: theatlantic.com)

Педесет нијанси сиве (Фото: theatlantic.com)

Према оцени „Гардијана”, није у питању вулгаран садо-мазохистички филм, док је у „Телеграфу” оцењено да је филм успео. Један од уредника у магазину „Верајети” Џастин Ченг приметио је да се екранизација у већем делу са лакоћом ослања на однос јунака. Међутим, он је оценио да филм нагиње трагикомедији: „Последњих пола сата представља право мучење, и то не само када је о причи реч.” Шери Линден објавила је у „Холивуд репортеру” да филму недостаје тензије, као и да се радња на тренутке одвија споро. Према њеним запажањима, редитељка је успела да се ослободи лоших описа и монолога који су оптерећивали књигу. „Све постаје много уверљивије када Кристијан преузме контролу у своје руке – уз врхунско пенушаво вино, наравно – и покаже Ани своју ’играоницу’ која је професионално опремљена садо-мазо опремом, доведеном до савршенства”, приметила је Линден. У рецензији у „Њујорк дејли њузу”, Елизабет Вајсмен написала је да похвале заслужују редитељка Сем Тејлор-Џонсон и сценаристкиња Кели Марсел, које су филмску причу лишиле главних мана романа. „Филмске ауторке добијају поене макар само због тога што су избациле многобројне ексцесе из књиге. „Читатељке, уживајте, нема ниједне референце на ’унутрашњу богињу’ или тампоне”, закључује Вајсмен оцењујући филм са три од пет могућих звездица. Исту оцену дао је и Дејвид Ерлих у критици за „Тајм аут Њујорк”, примећујући да је филм успешно љубавне боли заменио еротским лисицама: „’Педесет нијанси’ је једна од ретких романси у којој јунаци заправо покушавају да разумеју једно друго.” Још једна тројка је стигла од критичарке Саре Стјуарт која се у критици у „Њујорку посту” такође слаже да у филм нису унети они најлошији делови из књиге, а да је највеће изненађење хумор који су развили Анастазија и Кристијан. „Ипак, филм ни на тренутке не претендује да буде било шта друго него мека порнографија за даме зачињена ознаком – за старије од 18 година”, закључила је Стјуарт. Док се критичари утркују у објављивању рецензија филма „Педесет нијанси – сива”, биоскопџије већ трљају руке. Процењује се да је за премијерне пројекције филма продато 4,5 милиона улазница у 39 земаља света.
Прочитајте још:(ВИДЕО) СНИМАК О КОМ ПРИЧА ЦЕО СВЕТ: Ево шта ради Обама кад га нико не гледа!
У Малезији и Кенији забрањен, у Великој Британији само за пунолетне Премијера „Педесет нијанси – сива” одржана је у Центру „Сава”, а од јуче филм се приказује широм Србије без старосног ограничења – „забрањено за гледаоце млађе…”, мада запослени у биоскопима имају обавезу да упозоре децу да то „није филм за њих”. У Француској млађи од 12 година не могу да виде ову еротску драму. Председник тамошњег одбора за цензуру Жан-Франсоа Мари изјавио је да филм, у којем главне улоге тумаче Џејми Дорнан и Дакота Џонсон, „није такав да може да шокира ширу публику”. Он је филм упоредио са „сладуњавом романсом” и закључио: „Шећерна водица.” Земље попут Малезије и Кеније забраниле су приказивање филма, у Великој Британији могу да га погледају само пунолетни гледаоци, а у САД је добио ознаку „Р”, што значи да га гледаоци млађи од 17 година могу гледати само уз пратњу пунолетне особе. Извор: Политика (И.А.)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА