Најновије

Михајловић: У мају легализација нелегално изграђених објеката

БEOГРAД - Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре Зорана Mихаjловић наjавила jе данас да ће у маjу Влада Србиjе донети посебан закон коjи ће омогућити да се у што краћем року легализуjе сви нелегално изграђени обjекти.
Зорана Михајловић (Фото: ЈуТЈуб)

Зорана Михајловић (Фото: ЈуТЈуб)

У Србиjи има око 1,5 милион бесправно изграђених обjеката и нови закон ће омогућити да се у што краћем року легализуjе све што се може, "уз минималну цену и jедан документ", рекла jе Mихаjловић за TВ Пинк. Према њеноj оцени, jасно да jе већина грађана градила без дозволе,и они су наjмање криви, а одговорност лежи на локалним самоуправама и држави. "Свако одлагање легализациjе вуче са собом оно следеће, да ће се правити нови нелегални обjекти", упозорила jе министарка грађевине. Mихаjловић jе, међутим, упозорила да оног тренутка када се линиjа подвуче, ако неко крене да гради "само пола метра без грађевинске дозволе", таj обjекат ће бити срушен. Говорећи о примени новог Закон о планирању и изградњи, Mихаjловић jе нагласила да не постоjи ни jедан оправдани разлог да се од 1. марта не почне са применом тог закона, указуjући да су градови ти коjи по закону мораjу да одобраваjу сва неопходна документа за издавање грађевинске дозволе. Mихаjловић jе рекла да примена Закона о планирању и изградњи за локалне самоуправе значи отварање нових радних места, "неке нове кранове у њиховим градовима и општинама", а самим тим и бољи живот грађана што jе, свакако, циљ сваког градоначелника и председника општине. Уз подсећање да jе грађевинска индустриjа Србиjе учествовала са четири одсто у БДП-у земље, што jе наjниже у региону, Mихаjловић jе рекла да jе циљ владе да грађевинска индустриjа до 2020. године учествуjе са близу седам одсто у БДП-у земље, што jе просек земаља Западног Балкана. Грађевинарство у Србиjи тренутно стоjи, jер jе годинама уништавано и аутоматски због тога нема отварања нових радних места, казала jе министарка и предочила да грађевинарство вуче привредни развоj земље. Mихаjловићева jе поновила да ће наjзначаjниjи инфраструктурни проjекат у 2015. бити изградња Kоридора 10, коjи треба да буде завршен до краjа 2016. године и потврдила да Србиjа због кашњења изградње те саобраћаjне магистрале годишње губи око 30 милиона евра, jер се већина транзитног саобраћаjа сада одвиjа преко Румуниjе и Бугарске, уместо кроз насу земљу.
 Прочитајте још:„Косово“ ће бити осуђено за геноцид!?
Mеђутим, Mихаjловићева сматра да ће се транзитни саобраћаj вратити преко Србиjе, када буде завршен Kоридор 10, jер jе пут кроз нашу земљу наjкраћа деоница на путу од Истока према Западу Eвропе. Што се тиче изградње Kоридора 11, Mихаjловићева jе рекла да ће деоница до Златибора бити завршена у року, а тренутно се воде преговори о изградњи деонице према Црноj Гори, коjа jе узела кредит од Kине и ради своj део тог коридора, напомињући да ће се Kоридор 11, назван "Jонско-jадрански кридор" или "плави коридор", споjити и са Aлбаниjом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА