Најновије

КРИЗА: Шта ће бити са извозом српских свиња!?

БEOГРAД - Mинистарство пољопривреде пажљиво прати ситуациjу у откупу товљених свиња и тражи наjбоља могућа решења, међу коjима су и поновно увођење прелевмана на увоз свиња и интервенциjа Робних резерви, изjавила jе данас Танјугу министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.
Свињче (Фото: veteranstoday.com)

Свињче (Фото: veteranstoday.com)

Oна jе за сутра наjавила и састанак са кланичарима од коjих очекуjе конкретну помоћ, додаjући да би проблем пласмана товљеника требало да буде решен у наjскориjе време у интересу српских пољопривредника. Mинистарка пољопривреде jе пренела да jе тим поводом већ разговарала са министром трговине Расимом Љаjићем, као и директором Републичке дирекциjе за робне резерве и договорено jе да се у наjкраћем могућем року сагледаjу све опциjе. Богосављевић Бошковић jе истакла да се мораjу наћи одговори и конкретна решења за то што кланичари нису заинтересовани за наше свиње у овом моменту, и да jе то предмет озбиљне анализе. "Да ли jе у питању повећан увоз у претходном периоду, смањен интерес за извоз на тржиште Царинског савеза Русиjе, Белорусиjе и Kазахстана због ценовних поремећаjа, или jе нешто друго посреди, видећемо, веруjем врло брзо", казала jе Богосављевић Бошковић.
Прочитајте још:Јавни дуг Србије се увећава 92 евра сваке секунде
Oчекивало се да ће након успостављања и усклађивања извозних процедура са поменутим царинским савезом бити решен проблем у понуди и потражњи свињског меса на тржишту, али до тога ниjе дошло, а међу разлозима за смањен интерес за извоз jе и пад вредности рубље, обjаснила jе министарка пољопривреде. "Вероватно jе проблем и у повећаном увозу свиња у претходном периоду", навела jе Богосављевић Бошковић. По званичним статистичким подацима, у Србиjи има више од три милиона свиња, али када се ради о приплодним грлима - крмачама назимицама, таj броj jе далеко мањи - око 450.000 свиња, подсетила jе Богосављевић Бошковић. Mинистарка очекуjе и да ће ускоро бити реализована инвестициjа немачког "Tениса" у Србиjу, као и да ће "Mитрос" чиjи jе нови власник аустриjски Герлингер холдинг, почети са радом и да би то било изузетно важно за решавање оваквих проблема у српском сточарству. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА