Најновије

РЕКОНСТРУКЦИЈА: Дачић тезу о ОЕБС-у сматра глупом

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић одбацио је као глупу тезу да је он, као председавајући ОЕБС-у, заштићен од евентуалне реконструкције кабинета.
Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

„То је веома глупа теза јер сам ја председавајући ОЕБС-у зато што сам министар спољних послова Србије, а по функцији министар спољних послова обавља ту улогу у име Србије”, рекао је Дачић, одговарајући на питања новинара за заједничкој конференцији за штампу после разговора с португалским колегом. „Место у међународној заједници није никаква заштита, напротив. Ја мислим да они који о томе пишу, у ствари желе да ја будем реконструисан јер тиме провоцирају премијера, тако што пишу да (Александар) Вучић Дачићу не може ништа због ОЕБС-а”, рекао је Дачић, који је и лидер Социјалистичке партије Србије. Премијерове мишљење нема никакве везе ни са каквом међународном организацијом, истакао је министар Дачић и навео да није ушао у Владу због ОЕБС-а, већ зато што с Вучићем дели исте стратешке циљеве и због наставка политике коју су водили у протекле две године. Дачић је оценио и да је питање реконструкције кабинета много мање важно од питања да ли је могуће реконструисати паланачки дух и навике које постоје у Србији, „где ће свако ко изрони изнад површине, бити враћен назад”. Он је апеловао да се трагедије попут недавног пада хеликоптера и губитка људских живота не злоупотребљавају за политичке обрачуне „зарад стицања политичких поена”. Подсетивши да је као министар унутрашњих послова шест година летео хеликоптерима полиције, Дачић је рекао да „не постоји ситуација у којој ће пилот да негде полети или слети по наредби, него искључиво по својој процени”. „Полиција и војска су уређене институције и постоје трагови о свему што се дешавало. Према томе, политичке манипулације на ту тему треба да устукну пред утврђивањем чињеница шта се ту десило”, поручио је он. Упитан да ли би он, да је премијер, тражио оставку неких министара због моралне одговорности, Дачић је одговорио да се оставка не тражи, већ да је то лични чин, а да функционер може бити изабран или смењен.
Прочитајте још:СНС: Демократе, паметније вам је да ћутите!Ђуришић: Ова влада нема људе и најбоље је да оде!
„С друге стране, оставка се подноси кад је неко одговоран, а ја још нисам видео да је утврђена било чија одговорност”, нагласио је он, додавши да треба пружити подршку државним органима ради истраживања свих чињеница и околности у вези с трагедијом. Дачић сматра да у Србији не постоје табу теме, али да треба поставити питање начина на који се поједине теме третирају. Наводећи као пример да су неке новине писале да је дао 500 евра некој певачици у кафани, Дачић је изјавио да ко год га познаје, зна да то није тачно. „Ја сам толико велики циција да то у старту пада у воду”, рекао је он. „Али, то је живот у Србији, а није ништа боље ни у Португалији што се тиче медија”, приметио је Дачић и додао да је и његов колега Руи Машете приметио да су прес конференције „увек исте, и у Португалији и у Србији”. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА