Најновије

УБИСТВО КАШОГИЈА ЈЕ САМО ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА! Три саудијска принца су такође збрисана и то на бруталне начине! (ВИДЕО)

Брутално убиство Џамала Кашогија запрепастило је цео свет, али његова крв није једина мрља на рукама Саудијске Арабије.

Кашоги (Фото: Јутјуб)

Између 2015. и 2017. три саудијска принца која су живела у Европи су нестала. Сви су били критичари садашње власти у Ријаду, и постоје докази да су отети и одведени у Саудијску Арабију, после чега им се губи сваки траг.

Како се све то одиграло?

У рано јутро 12. јуна 2003. једног саудијског принца су возили у палату у предграђу Женеве. Његово име је било  Султан бин Турки бин Абдулазиз, а палата је припадала његовом ујаку, принцу Абдулазизу бин Фахду, који га је позвао на доручак.

Абдулазиз је питао Султана да се врати у Саудијску Арабију - где је његов конфликт са властима требало да буде разрешен.

Султан је одбио, а тада га је Абдулазиз замолио да му дозволи да телефонира. Други човек у просторији, саудијски министар за исламска питања шеик Салех ал-Шеик, такође је изашао. Након неколико тренутака, у собу су упали маскирани мушкарци. Пребили су Султана, ставили му лисице, а онда му забили иглу у врат.

Без свести су Султана одвели на женевски аеродром, а онда га убацили у авион који је чекао. 

Све што му се догодило Султан је испричао пред швајцарским судом много година касније.

Међу његовим особљем, које га је чекало да се врати са доручка - састанка, био је и његов званичник за медије, Еди Фереира.

- Како је дан одмицао, тишина је постала поражавајућа. Нисмо могли дадобијемо никог из обезбеђења. То је био први знак за узбуну. Покшавали смо да контактирамо принца, али није било одговора - сећа се Фереира.

Онда су им послеподне дошла два неочекивана госта.

- Саудијски амбасадор у Швајцарској дошао је са менаџером хотела и свима рекао да морају да напусте пентхаус. Принц је у Ријаду, и наше услуге му више нису потребне, па можемо да одемо - прича Фереира.

Шта је то Султан урадио што је натерало његову породицу да га дрогира и киднапује?

Он је годину пре тога због здравствених разлога допутовао у Европу, и дао је неколико инервјуа у којем је критиковао саудијску власт. Осудио је кршења људских права, корупцију међу принчевима и званичницима, и позвао на реформе.

Од када је 1932. године краљ Абдулазиз основао Саудијску Арабију, та земља је замишљена као апсолутистичка монархија, која не толерише дисиденте.

Принц Турки бин Бандар је некада био моћна фигура у земљи, и јако близак краљевској породици. Али, догодила се свађа око наследства, због које је притворен. Када је пуштен отишао је у Париз, где је од 2012. објављивао снимке у којима је позивао на реформу Саудијске Арабије.

Саудијци су реаговали као и са принцом Султаном - почели су да убеђују Туркија да се врати. Када га је позвао заменик министра унутрашњих послова, Ахмед ал-Салем, Турки је снимио разговор:

- Сви се радују твом повратку, Бог те благословио - рекао му је министар.

- Радују се мом повратку? А шта је са писмима који ми твоји званичници шаљу? "Курвин сине, вратићемо те као што смо Султана" - одговара Турки.

Министар га је уверавао:

- Неће те дирати. Ја сам твој брат.

- Нису од тебе. Министарство унутрашњих послова их шаље.

Турки је објављивао снимке до јула 2015. Онда је нестао.

- Звао ме је на сваких месец, два. Онда је нестао на четири, пет месеци. Сумњао сам. Чуо сам од високог званичника у краљевству да је Турки бин Бандар са њима. Дакле отели су га, киднапован је. - прича његов пријатељ, блогер и активиста Ваел ал-Калаф.

О Туркију постоје само вести мароканских медија - да је био у посети тој земљи, а када је требало да се врати у Француску, притворен је. Онда је, након захтева саудијских власти, депортован у родну земљу.

Не зна се шта се десило са њим, али је пре нестанка дао Ваелу књигу, за коју ће се испоставити да је пророчка.

- Драги Ваеле, ове изјаве не смеју бити објављене осим ако ме киднапују или убију. Знам да ће ме киднаповати или убити. Знам како крше моја права и права Саудијаца - писало је.

Готово истовремено кад и принц Турки, још један саудијски принц, Сауд бин Саиф ал-Наср, који је био повезан са власништвом над казинима и скупим хотелима у Европи, доживео је исту судбину.

Он је од 2014. на Твитеру писао критике саудијске владе.

Позивао је на истрагу саудијских званичника који су подржали рушење египатског председника Мухамеда Морсија претходне године. Онда је у септембру 2015. отишао и корак даље.

Када је анонимни саудијски принц написао писмо у којем позива на државни удар на краља Салмана, Сауд га је јавно подржао - једини принц који се на то усудио. Ово је сматрано за издају, и запечатило је његову судбину.

Твитовао је:

- Позивам нацију да садржај писма претвори у народни устанак! 

После тога, његов налог је угашен.

Још један принц-дисидент , Калед бин Фархан, који је побегао у Немачку 2013, сматра да су Сауда преварили да из Милана путује у Рим на састанак са руско-италијанском компанијом која је наводно желела да отвори браншу у Заливу.

- Приватни авион компаније дошао је по принца Сауда. Али није га одвео у Рим, већ у Ријад. Судбина принца Сауда је иста као и Туркија: затвор. Једина судбина им је тамница - тврди Фархан.

Принц Султан, са почетка ове страшне приче, био је између кућног и правог притвора. Али, његово здравље је постало толико лоше, толико да му је краљевска породица 2010. године одобрила да потражи помоћ у Бостону.

Оно што је Султан урадио из безбедности свог САД азила мора да је престрашило саудијску власт - поднео је кривичну пријаву швајцарском суду против Абдулазиз бин Фахда анд Шеика Салех ал-Шеика за његово киднаповање.

Његов адвокат је успео да добије извештај из болнице у Ријаду, који показује да је Султан претрпео повреде.

По први пут је саудијски племић поднео кривичну пријаву на западном суду, и то против породице.

Међутим, адвокат Бергстресер каже како је швајцарски суд показао мало интересовања за случај.

- Ништа није урађено да се истражи оно што се десило на аеродрому. Ко су били пилоти? Какав је био план лета када је авион дошао из Саудијске Арабије? Отмица се догодила на швајцарском тлу а њих није занимало шта се догодило. - каже он.

У јануару 2016, Султан је одседао у луксузном паришком хотелу, када је, попут Сауда, намамљен у авион.

Хтео је да посети оца, такође познатог критичара саудијских власти, у Каиру. Саудијски конзулат је понудио приватни авион за принца и његов тим од 18 људи. Упркос ономе што му се догодило 2003, Султан је пристао.

Два члана његовог особља су описала шта се затим догодило. Оба су желела да остану анонимни.

- Дошли смо до писте и испред нас је био авион, са саудијским натписом на њему. Било је мало језиво јер је цео тим био у авиону. Сви су били мушкарци. 

Када је авион узлетео, на екранима је писало да иде у Каиро. Али, два и по сата касније, потпуно су потамнели.

Султан је спавао, али су га пробудили сат пре слетања. Гледао је кроз прозор и изгледао је нервозно. Када су сви схватили да слећу у Саудијску Арабију, Султан је почео да лупа на врата кокпита и зове упомоћ. Наредили су му да седи мирно.

- Погледали смо кроз прозор и видели да је гомила људи са пушкама окружила авион.

Војници су извукли Султана из авиона, а он је викао свом тиму да зову амбасаду САД. Прица и његов тим су затим сметили у вилу са оружаном пратњом. Касније су чланове тима одвели у хотел, држали их три дана без пасоша, а онда пустили да отпутују где желе.

Један званичник им се чак извинио.

- Рекао је да смо једноставно били у погрешном месту у погрешно време. Рекао је да се извињава због непријатности.

- То није била непријатност, то је била отмица. Држали су ме против моје воље у земљи у коју нисам хтео да одем.

Од тада о Султану нема никаквих вести.

За то време, принц Калед, и даље у егзилу у Немачкој, страхује да ће и њега отети. 

- Било је нас четворица из породице који смо критиковали краља. Троје су отели, остао сам само ја. Убеђен сам дуго време да сам следећи. Веома сам опрезан, али то је цена моје слободе - каже он.

Почела обука сиријске посаде на С-300. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Би Би Си

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА