Најновије

Вујовић: Позитиван раст привреде у другом кварталу године

KOПAOНИK - Негативна стопа раста српске привреде наставиће се и у првом кварталу ове година, а почетак позитивног раста очекуjе се у другом кварталу и наставиће се до краjа године, изjавио jе данас министар финансиjа Душан Вуjовић.
Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Oн jе оценио да ће се половином ове године дефицит буџета преполовити на око 26 милиjарди динара. "Oчекуjемо да ће дефицит половином године бити око 26 милиjарди динара, у односу на 55,7 милиjарди динара колико jе било очекивано", рекао jе Вуjовић у уводном излагању на Kопаоник бизнис форуму 2015. Вуjовић jе нагласио да jе реформски курс владе већ почео да даjе резултате и навео да jе фискални дефицит у jулу 2014. износио 8,8 одсто БДП-а, са тенденциjом даљег расра, а данас после осам месеци jе смањен на 6,6 одсто БДП-а. Према његовим речима, раст привреде jе превасходни економски задатак ове владе, а на путању раста реалног сектора можемо се вратити тек пошто спроведено реформе. Вуjовић jе оценио да раст привреде мора бити заснован на здравим и реалним, одрживим основама, jер jе у периоду 2005. до 2014. раст БДП-а био заснован на донациjама и приходима од приватизациjе, што ниjе било одрживо. Tакође, Вуjовић jе подсетио да су од 2005. до 2015. константо расли расходи, а падали приходи буџета и због тога jе влада морала да преузме одређене мере, и да заустави раст фискалног дефицита, и указао да jе велики део расхода буџета одлазио на плате и пензиjе, а таква ситуациjа jе и данас. Што се тиче jавног дуга, Вуjовић jе рекао да су предвиђања владе да ће се jавни дуг повећавати до краjа 2016. и онда ће почети да пада. Држава планира да се повећа учешће динарског дела дуга на око 40 одсто, при чему има довољно доларске ликвидности за сервисирање дуга и да се заштити од девизног ризика, рекао jе министар финансиjа и наjавио да ће влада ове године почети са хеџовањем, односно са трансакциjама коjима се умањуjе или отклања ризик настанка губитка од девизног ризика.
Прочитајте још:Вучић: Значаjан суфицит на почетку 2015,и даље немамо идеjе
Oва привреда мора да се модернизуjе, jер не може да одговори на неке уговоре коjе жели да испуни, а то држава не може да уради уместо привреде, рекао jе Вуjовић и додао да држава неће више бити извор финансиjске помоћи привреди, али ће обезбедити нормалне услове за пословање. Mинистар финансиjа jе оценио да би Србиjа могла да има траjни раст у пољопривреди, предрађивачкоj, ИT и аутомобилскоj индустриjи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА