Најновије

ЧОВЕК НА МЕСЕЦУ: Како је Тито ПРОДАО свемирски програм СФРЈ Американцима (ВИДЕО)

Јосип Броз Тито је био и остао вечита енигма и за становнике бивше Југославије, а поготово за остатак света. Обавијен је мноштвом тајни, а једна од највећих изашла је на светлост дана упркос отпору тајних служби САД.
Јосип Броз Тито и данас обавијен велом мистерије, фото: Архива

Јосип Броз Тито и данас обавијен велом мистерије, фото: Архива

Тито је 1961. године продао југословенски свемирски програм Американцима који је тајно развијан у објекту ‘505’ – подземном аеродрому Жељава код Бихаћа! Захваљујући овом великом ‘поклону’ Американци су послали првог човека на Месец, Југославија је постала одмах после тога најпросперитетнија комунистичка држава, а Јосип Броз Тито је постао прави плејбој и један од најугледнијих светских лидера. Највећа тајна Хладног рата између СССР-а и САД, деценијама је остала сакривена у једној од најтајанственијих војних база у тадашње време – аеродрому ‘Жељава’ недалеко од Бихаћа. Ово је само синопсис документарног филма ‘Хјустоне, имамо проблем’ чији је трејлер невиђеном брзином узбуркао прво целокупну интернет - јавност, а затим и остатак популације у целој бившој Југославији. Овај документарац дело је редитеља Жиге Вирца, рађен по идеји и сценарију Боштјана Вирца и предочен је јавно публици 2013. године. Заплет филма се врти око наводних тајних записа пионира југословенског свемирског програма Хермана Поточника до којих је Тито дошао после Другог светског рата. Захваљујући томе, СФРЈ се као трећи играч укључила у свемирску трку и већ 1961. године имала функционалан програм захваљујући коме је могла да пошаље човека у свемир. То су сазнали Американци и у марту те 1961. године Тито је у највећој тајности продао планове председнику САД-а Џону Ф. Кенедију који је већ два месеца касније најавио лет на Месец. Одмах након тога, Југославија је, уз велику подршку Америке, започела невероватан економски успон. Овај документарни филм открио је како је Тито у тајности саградио објекат ‘505’ – Жељаву и како је развијан свемирски програм.
Прочитајте и:Освета из гроба: Генерали Садама Хусеина формирали Исламску државу!Како да превазиђете монотон сексТражите добро плаћен посао: Бесплатна храна, смештај и посао за све који су спремни да живе у граду духова
  Извор: Аваз.ба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА