Најновије

Стручњаци упозоравају: Велика Албанија прети да раскомада Балкан

Напад македонског ОВК на полицију у Гошинцу само је увод у ескалацију сукоба у Македонији и на целом Балкану, сложни су саговорници „Блица“.
Велика Албанија прети да раскомада Балкан (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Велика Албанија прети да раскомада Балкан (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Два одвојена напада Ослободилачка национална армија ("македонски ОВК") на македонске институције у протекле две недеље (бомба испред зграде владе и заузимање полицијске станице у Гошинцу) знак су да тензије између албанског и македонског становништва не јењавају. Историчар Чедомир Антић истиче да би ситуација на западу земље могла додатно да се погорша. - Албанци су једина нација на Балкану која у протеклих 200 година није успела да изгради праву националну државу, за разлику од Срба, Хрвата, Грка, Бугара... Истовремено, они уживају велику подршку САД, Велике Британије и Немачке, без које не би успели сами да остваре циљеве ни на Косову ни у западној Македонији - каже Антић из Напредног клуба. Према његовој оцени, ситуација у Македонији је донекле под контролом захваљујући иностраној политичкој интервенцији. Међутим, због тежњи ка стварању „велике Албаније“, страсти се не стишавају. - Лоша економска ситуација буди сећање на деведесете, када су косовске и македонске албанске вође створиле моћ. Управо су они ти који, уз младе, сада заговарају идеју „велике Албаније“. Стварање „Репубљике Иљирида“ усред Скопља знак је какве претензије имају и да се неће зауставити - додаје Антић. Професор Владимир Пивоваров, бивши шеф македонске Војне обавештајне и контраобавештајне службе, упозорава да се пројекат „велике Албаније“ перманентно испуњава, док међународна заједница ћути. - Овај пројекат ће у следећим етапама бити усмерен ка Србији, Црној Гори и Грчкој, где се већ сад стварају предуслови за његово испуњење. Последња изјава албанског премијера Едија Раме показује да он јавно заговара спајање Косова са Албанијом и забрињавајуће је што је реакција међународне заједнице потпуно изостала - каже Пивоваров. Високи македонски званичници осудили су јуче напад на полицију у Гошинцу на састанку који је сазвао председник Ђорђе Иванов. Приведена су четворица Македонаца из места Станић за које се сумња да су учествовали у нападу, али један од њих, Кадри Бајрами, порекао је оптужбе. Душан Батаковић: Упозорио још 2012. „Још пре две и по године упозорио сам да је пројекат ‘велике Албаније‘ далеко одмакао и да суштински угрожава наше виталне националне интересе“. Чедомир Антић: Споразум решење „Требало би да између себе направе договоре Срби и Албанци и Македонци и Албанци без посредника са Запада. Македонија је могла да буде федерација“. Владимир Пивоваров: „Хумани терористи“ „Нападачи нису испалили ниједан метак, нити везали све полицајце. Још нисам видео такав случај ‘хуманог тероризма‘. Зато се и спекулише да је напад изрежиран“.
Прочитајте још:200 година од подизања устанка: Други српски устанак, темељ нововековне СрбијеИМАЈУ ПРЕЧА ПОСЛА: Американци Шиптарима прете Русијом?!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА