Најновије

Лавров нуди помоћ за очување Косова и Метохије

Москва очекује да се Србија не прикључује антируским санкцијама ЕУ и као председавајућа ОЕБС учини све да се поштују споразуми постигнути око смиривања ситуације у Украјини. Русији не смета опредељеност Београда за чланство у ЕУ, нити ће то бити препрека за односе двеју земаља, које треба развијати, посебно у области економије.
Сергеј Лавров (Фото: uandi.ru)

Сергеј Лавров (Фото: uandi.ru)

То су главне поруке које ће руски шеф дипломатије Сергеј Лавров данас пренети српском државном врху. Лавров је синоћ започео посету Београду, а данас ће најпре положити венац на Гробље ослободилаца Београда, а затим ће сусретом са колегом Ивицом Дачићем у Палати "Србија", започети серију разговора с највишим државним функционерима, председником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем. Лавров је у четвртак увече на аеродрому „Никола Тесла“ изразио подршку српском председавању ОЕБС-у и поздравио начин на који су српски званичници обележили 70. годишњицу победе над нацистичком Немачком у Другом светском рату. "Високо ценимо учешће председника Србије (Томислава) Николића на свечаности у Москви и учешће српске војне јединице на Паради победе. Знамо да је ова годишњица свечано и емотивно прослављена у Београду уз учешће премијера (Александра) Вучића. У светлу тих догађаја верујем да ћемо брзо постићи одређене споразуме у вези подршке српском председавању ОЕБС-у", рекао је Лавров новинарима на аеродрому "Никола Тесла". Шефа руске дипломатије, који је допутовао у дводневну радну посету Београду, на аеродрому "Никола Тесла" дочекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Лавров је изразио задовољство што је поново у Београду и навео да се увек труди да са колегом Дачићем испуни споразуме које су постигли председници и премијери две државе. "Један од главних задатака је промовисање документа који потврђује нашу приврженост миру, сарадњи и просперитету на целом европском континенту", нагалсио је Лавров. "Убеђен сам да у ситуацији која није једноставна на нашем континенту, председавање Србије и лично Ивице Дачића представља гаранцију за доношење уравнотежених и добро процењених одлука", казао је Лавров. Дачић је рекао да је радостан због доласка руског колеге, са којим одржава редовне сусрете два пута годишња и најавио теме састанка. "Разговараћемо о свим важним темама, билатералним и оним које се тичу ОЕБС-а и УН и о свим проблемима са којима се заједнички суочавамо. Све ће бити у знаку међусобног пријатељства наша два народа и две државе", рекао је Дачић. Како је уочи посете Лаврова поручио представник руског МСП Александар Лукашевич, Србија и даље може у пуној мери да рачуна на подршку Русије за заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета кад је реч о Косову. ''Поздрављамо тежњу наших српских колега да одмерено и објективно приступају питањима ОЕБС, поштујући ставове свих држава чланица. Рачунамо на координацију напора са Србијом у преосталом периоду њеног председавања'', поручио је Лукашевич.

Не мењамо став о Космету

Имати свој став према Косову без обзира на Крим, истакавши да су апсурдни покушаји оних који су режирали одвајање Косова од Србије да ставе под сумњу слободно изражавање воље становника Крима. "Очигледно су апсурдни покушаји оних који су режирали одвајање Косова од Србије - а при том без икаквог референдума - да се стави под сумњу слободно изражавање воље становника Крима. Став Русије према косовском питању апсолутно је јасан и непроменљив: регулисање овог проблема мопгуће је искључиво на основу међународног права и у оквирима одређеним у резолуцији Савета безбедности УН 1244", нагласио је Лавров у интервјуу за ''Политику". Лавров, који је допутовао у посету Београду, рекао је и да су, што се тиче напора Београда у овом правцу, за Русију прихватљиве оне одлуке које ће задовољити Србију и да ће српским партнерима и даље пружати неопходну подршку. Шеф руске дипломатије подсетио је да је његова земља упозоравала да ће увођење у међународну употребу модела проглашења независности одређених територија створити преседан и више пута скретала пажњу да, како је рекао, у последње време западна алијанса са САД на челу широко користи двоструке аршине, крши темељна начела међународног права и безочно се директно меша у унутрашње ствари суверених држава. Он је рекао и да се становништво Крима, у пуном складу с одредбама међународног права, изјаснило на референдуму за проглашење независности од Украјине и за уједињење с Русијом. На питање да ли Москва планира да повећа инвестиције у српску привреду, јер су руска улагања у Србију много мања него европска, иако Србија није увела санкције Русији, што је изазвало незадовољство у ЕУ, Лавров је одговорио да се о томе воде активни преговори и да Русија полази од тога да ће руским инвеститорима и даље бити омогућени одговарајући услови за пословање. "Наша осведочена трговинско-инвестициона сарадња мора да буде независна од утицаја спољних фактора, укључујући процес зближавања Београда с Европском унијом. Надамо се да ће на исти начин размишљати и наши српски партнери", рекао је Лавров. Лавров је изразио задовољство због развоја руско-српских трговинско-економских веза, растом робне размене и усавршавањем њене структуре, али је додао се, "нажалост, планови за изградњу гасовода 'Јужни ток' на територији Србије нису остварили, због неконструктивног става Брисела, који је блокирао и овај пројекат".
Прочитајте још:Ухапшени терориста из Куманова побегао македонској полицији!Рогозин: Имамо гранату која пробија метар челика и ставићемо је у „Армату“!
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА