Најновије

У Србији пријављен нестанак 100 деце

БЕОГРАД - 
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Како је за агенцију Бета рекла представница Астре Катарина Ивановић, већи је број пријава несталих девојчица, а најчешћи разлог нестанка је бежање од куће. "У већини случајева се ради о деци млађег узраста која су залутала или старијој која су својом вољом побегла од куће због лоших оцена, свађе са родитељима и која се убрзо врате. Мали је број пријава да су деца отета од стране трећих лица, али има доста пријава родитељских отмица, када дете преко границе одведе родитељ који нема старатељство", рекла је Катарина Ивановић. Она је нагласила да Астра од 2012. године руководи европским бројем за пријаву нестале деце у Србији (116 000), на који су од почетка године примили 160 позива, од чега је осам било због пријаве нестанка. СОС линија је бесплатна и доступна 24 часа дневно, седам дана у недељи и родитељи могу добити информације шта да ураде уколико им дете нестане, коме да се обрате, која документа да прикупе. Упутства за децу и родитеље Да би деца научила како да се заштите од евентуалне отмице и родитељи како да се понашају када им дете нестане, на Калемегдану је организација Астра данас организовала дечју представу. Наступали су хор Дечијег културног центра, група дечака "Паклени Рибникари" и позориште ЗИТ театар. Кроз представу деца су могла да чују да "не постоје две исте маме или тате", да су сва деца и родитељи различити и да не смеју да иду са непознатима.
Прочитајте још:ЈЕЗИВА ТРАГЕДИЈА: Нишлија се разнео бомбом насред улице!НАПАДНУТИ СРПСКИ СТУДЕНТИ: Каменован аутобус код Бујановца!
Родитељима је дељен материјали са упутством о СОС линији 116 000, као и препорукама шта треба да раде ако им дете нестане. У упутству се наводи да деца морају да знају име и презиме и адресу становања, да не отварају врата без дозволе, да никога не обавештавају да су сама код куће. Додаје се да ако посумњају да их неко прати, да се не сакривају у жбуњу, већ да иду где има што више људи, а родитељима се поручује да малу децу никада не остављају без надзора. Међународни дан нестале деце 25. мај установљен је у знак сећања на шестогодишњег Итана Паца, који је 1979. године нестао у Њујорку на путу према станици школског аутобуса. Дан нестале деце први је установио амерички председник Роналд Реган, да би убрзо потом он постао Међународни дан нестале деце, чији је симбол реченица "Немој ме заборавити". Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА