Најновије

Јанковић: Гашић спречио контролу; Гашић: Он је обичан манипулатор

БЕОГРАД - Канцеларија Заштитника грађана саопштила је да је министар одбране Братислав Гашић данас "приморао" заштитника грађана Сашу Јанковића да прекине контролну посету Војнобезбедносној агенцији (ВБА), како се наводи, непримереним понашањем и неистинитим опаскама.
Сукоб Гашић-Јанковић не јењава (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Сукоб Гашић-Јанковић не јењава (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

То се, како се наводи у саопштењу, догодило у моменту док је директор Агенције генерал Петар Цветковић у свему сарађивао са омбудсманом и стављао му на увид до сада непоказана документа Агенције о догађају током Параде поноса. Пре него што је Гашић увредама приморао Заштитника грађана и његове сараднике да напусте састанак, директор ВБА је показао Јанковићу оперативни документ од 7. окробра. 2014. године, означен као строго поверљив. Тај документ, како се наводи, садржи детаљне изјаве које је троје грађана дало припаднику ВБА о почетку и току инцидента у коме су повреде добили брат председника Владе и више других лица. Документ није достављен Тужилаштву, нити је његова садржина наведена у документима које је ВБА доставила тужилаштву, напомиње се у саопштењу. Цветковић је Заштитнику грађана рекао и да је наредбу о ангажовању ВБА у том случају добио усмено од министра одбране "неколико дана“ након догађаја, заједно са руководиоцем Управе Војне полиције, као и да не зна да ли је наредба касније дошла и писмено, наводи се у саоспстењу и напомиње да заштитник грађана има сазнања да јесте. Како се наводи у саопштењу, министар одбране је заштитника ненајављено дочекао у кабинету директора ВБА, а, како се оцењује, његово понашање на почетку и током састанка било је испод "сваког институционалног, па и елементарног нивоа пристојности". Министар је прво поново, како пише, оспоравао законско овлашћење Заштитника грађана да приступи документацији о случају, говорио о његовим наводним "политичким амбицијама“, предлагао му да своја овлашћења искористи у свом приватном случају. Такође је, како се наводи, прекидао разговор директора ВБА и Заштитника грађана и рекао Заштитнику грађана да је војску служио "у кантини, кафе кухињи Светка Ковача“. Састанку су присуствовали и виши саветници у стручној служби Заштитника грађана Наташа Миљковић и Марко Јовановић, као пуковник Владимир Маринковић из ВБА, наводи се у саопштењу.

Гашић: Јанковић је манипулатор

Министар одбране Братислав Гашић није желео вечерас детаљније да коментарише саопштење Заштитника грађана Саше Јанковића, али је напоменуо да је реч о манипулатору. "То је један манипулатор, скандал мајстор од кога сам данас само тражио да објасни грађанима Србије како је убијен Предраг Гојковић", рекао је Гашић Танјугу истакавши да вечерашње саопштење Јанковића види као реакцију на његово питање ко је убио Гојковића. Долазак Јанковића у Војнобезбедносну агенцију (ВБА) пратиле су телевизијске екипе. Из Канцеларије Заштитника грађана саопштено је данас да је министар одбране, како се тврди, "својим непримереним понашањем и неистинитим опаскама приморао" Јанковића да прекине контролну посету ВБА. Гашић је раније данас изјавио да као грађанин тражи да се разјасни на који начин је страдао пријатељ заштитника грађана Саше Јанковића и да ништа не прејудицира.
Прочитајте још:
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА