Најновије

ХРАНА ЗА СРЕЋУ: Ових шест намирница доказано побољшавају расположење и користе здрављу

Вероватно не постоји жена која у тешким тренуцима није посегнула за чоколадом, чоколадним сладоледом, какаом или било којим другим обликом чоколаде. Било да је реч о тузи или подивљалим хормонима у време ПМС-а, чоколада нам је често била најбоља пријатељица. Жене, али и научници утврдили су да доказано побољшава расположење, али и здравље.
Срећа, срећа, радост (Фото: pixabay.com)

Срећа, срећа, радост (Фото: pixabay.com)

Америчка нутрициониста и саветница за исхрану Синтија Сас, за инстант срећу препоручује 6 намирница за које су истраживања показала да заиста помажу.

1. Воће и поврће

Истраживање је показало да бенефиције воћа и поврћа попут више енергије и осећаја среће трају чак и дан након једења. Сас препоручује свакодневну конзумацију и саветује да оброке планирате тако да прво изаберете поврће и воће које ћете јести, а остатак намирница прилагодите њима.

2. Кафа

Јутарња кафа њеним љубитељима доноси енергију, љубазност и задовољство, а она коју попијемо у друштву пријатеља доноси нам осећај привржености, пријатности и чини нас љубазнији. Уживање у кафи заслужно је за смиреност и срећу. Истраживање објављено у часопису Јама интерна медцина доказало је да жене које попију 2-3 шољице кафе имају 15 посто мање шанси да оболе од депресије за разлику од оних које су пиле једну шољице дневно или мање.

3. Храна богата пробиотицима

Недавна холандска студија у којој је учествовало 20 добровољаца од којих су неки четири седмице добијали пробиотичке суплементе, а други плацебо супстанце, показала је да су се код прве групе знатно смањиле негативне мисли и забринутост. Сас објашњава да врста и количина бактерија у пробавном тракту утиче на расположење. Везе варења са мозгом стручњаци називају ос црева-мозак и заправо је још једна невероватна способност нашег организма. На Универзитету у Онтарију научници су мишевима различитих карактерних особина заменили цревне бактерије. Неустрашиви миш одједном је постао плашљив, а онај плашљив све активнији. Агресиван миш се смирио кад је почео да добија здравију храну. Све то заправо значи да бактерије у цревима могу дословно манипулисати са нашим мозгом. Зато се наоружајте ферментисаним намирницама богатим пробиотицима, саветује Сас, и то јогуртом, киселим купусом и кефиром или барем пробиотичким суплементима из апотека.

4. Тамна чоколада

Антиоксиданси у тамној чоколади опуштају зидове крвних судове што снижава притисак и побољшава циркулацију. Богата је и магнезијумом, минералом који олакшава симптоме ПМС-а, укључујући умор, депресију и раздражљивост, а најбоље од свега је што ствара осећај еуфорије сличан осећају заљубљености.

5. Гљиве

Богате су селеном, а његов недостатак у организму повезује се са осећајем исцрпљености, анксиозности и повећаним ризиком од обољења од депресије. Гљиве су такође једине намирнице биљног порекла које садрже витамин Д, а његов недостатак је између осталог одговоран за сезонски поремећај расположења. Витамин Д побољшава расположење, а гљиве су свестрана намирница коју се лако може укомпоновати у омлет,салате, сосове ...

6. Зелени чај

Јапанска студија спроведена на 40.000 људи показала је да су људи који дневно пију пет или више шољица зеленог чаја и до 20 посто су под мањим стресом од оних који попију једну шољицу дневно или мање. Исти му је учинак независно о полу, годинама, историји болести, тежини, исхрани, пушењу, пијењу алкохола ... Сас саветује да листове зеленог чаја уклопите у супе, сосеве, маринаде или смути уколико га не волите пити као чај.
Прочитајте још:Упозорење: Ове производе би требало да избегавате због опасне канцерогене материјеХРАНА КОЈА УБРЗАВА МЕТАБОЛИЗАМ: Да би изгубили килограме повећајте унос ове хране!
Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА