Најновије

ШЕФ НАЈВЕЋЕГ НАРКО КАРТЕЛА: Црногорац Васо Улић?

Црногорска влада је преко свог фонда кредитирала Васа Улића за кога се сумња да је шеф једног од највећих светских нарко картела.
Највећи нарко бос Васо Улић, Фото: Принтскрин/au.news.yahoo

Највећи нарко бос Васо Улић, Фото: Принтскрин/au.news.yahoo

Улић је дозволу за кредит од 42.000 евра од Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) добио крајем фебруара 2011. године, како би завршио изградњу свог винског центра у подгоричком насељу Какарицка гора. Тај кредит добила је његова компанија Монте Шираз. Тада је, према документима у која је имао увид Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ), Улић осим новца ИРФ-а добио још 18.000 евра кредита од једне црногорске банке, која је била посредник у том кредитном послу. Аустралијска медијска компанија "Њуз Корп" пре два дана објавила је текст о једном од највећих светских картела, на чијем је челу, како тврде, Улић, али је он то у разговору за "ЦИН-ЦГ" негирао. Тамошњи медији пишу да тај картел, који се бави шверцом хероина, кокаина, метамфетамина и канабиса, годишње, само у ту земљу, увезе око шест тона дроге, а према истим подацима, базе те светске криминалне групе су у Црној Гори, Шпанији и Холандији. То није први пут да се име Васа Улића помиње у аустралијским медијима. У новембру 2009. године медиј "Вест Аустралијен" објавио је извештај са суђења Фабијану Куејду и Димитриосу Пападимитрију, којима се судило да су у саизвршилаштву са Радетом Љубојом и Дејаном Меданом шверцовали велику количину дроге МДМА - врсте метамфетамина, кључног састојка екстазија у периоду од јула 2007. до маја 2008. године. Приликом хапшења, аустралијска полиција је запленила 44 килограма метамфетамина (35,2 чистог МДМА - вредности између 8.800.000 и 30.000.000 долара у уличној продаји у тој земљи). У новинарском извештају наведено је да је полиција пресрела и снимила 200 телефонских разговора те шверцерске групе. Разговори су вођени на српском језику, тако да су у судници слушали превод на енглеском. "Речено је да је 'пети човек' - Васо Улић из Црне Горе, координатор увоза те дроге", пише у тадашњем тексту "Вест Аустралијена". Медиј "Вест Аустралијен" у јулу 2010. године на основу својих полицијских извора објавио да су два трговца дрогом Илија Суботић и Владан Микетић повезани са нарко картелом Улића и да су били његови војници - пешадија. Суботић и Микетић, наводи тај медиј, у новембру 2005. године побегли су из аустралијског затвора “Карнет”, а то бекство утицало је да се затвори у наредном периоду боље обезбеде. Аустралијски медији наводе да је потврђено да црногорско тужилаштво има велики досије о Улићу и другим личностима у земљи, као део међународног налога за хапшење како би се разбио нарко картел. "Међутим, тужиоци разматрају те информације већ готово годину, упркос томе што су под притиском других европских држава које Црна Гора жели да импресионира на путу ка ЕУ. Иако не постоји споразум о изручењу са Црном Гором, и црногорска и српска полиција активно раде са аустралијским колегама како би утврдили да ли је у склопу овог глобалног криминала почињено неко кривично дело на локалном нивоу, како би налози за хапшење могли бити спроведени, а те особе оптужене овде", наводи "Њуз Корп".
Прочитајте још:ЦРНОГОРЦИ ПРЕДВОДЕ ПОКОЉЕ ЏИХАДИСТА: Браћа из Плава команданти јединица Исламске државе!Иво Јосиповић постао „напредњак“ – к’о Вучић и Берлускони!
Извор: 021

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА