Најновије

Нови Сад главни град Србије: Размишљате ли о томе?

Све су гласније приче о промени Устава Србије, а да то наша земља мора учинити и због захтева из Брисела потврдио је и председник Владе Србије Александар Вучић и истакао да ће се о тој теми тек водити озбиљна расправа. Поред идеја да треба смањити број народних посланика у Скупштини Србије и да се уведе председнички систем, појавила се поново стара идеја о децентрализацији по којој би Нови Сад био главни град Србије!
Нови Сад (Фото: ЈуТјуб)

Нови Сад (Фото: ЈуТјуб)

Србија нема искуства са децентрализацијом и регионализацијом, али је чињеница да су јој оне потребне. Тиме би била спречена метрополизација, грађани би се бар осећали равноправнијим, а и аутономашке идеје би нестале. – Када неко из Новог Сада, а то су обично врло утицајни људи који су јако малобројни и немају готово никакву подршку у народу, каже да је Србија једна од најцентрализованијих држава у Европи, они не говоре истину. Све источноевропске земље су више централизоване него Србија – тврди за Спутњик историчар Чедомир Антић. – Ми још немамо своје Црногорце у Новом Саду, али можда ћемо их добити за 100 година – закључује Антић. Премијер Србије Александар Вучић већ је кренуо ка децентрализацији Србије те је тако најавио у разговору с лидером ЛСВ-а Ненада Чанка да ће „Електропривреда Србије“ преместити свој национални оперативни диспечерски центар у Нови Сад. Пре премештања овог привредног субјекта, ранијих година је било предлога о премештању неких министарстава из Београда, а премештање Уставног суда у Сремске Карловце се навелико планирало. Професор Уставног права са Правног факултета у Новом Саду Слободан Орловић каже да је децентрализација позитиван тренд, али да у реализацији нема видљивих помака. – Наш Устав подразумева одређену децентрализацију, то јест приближавање власти грађанима. На тај начин се блажи та посредност демократије, која је сада владајућа, пошто је заменила ону некадашњу непосредну демократију – додаје Орловић за Спутњик. Професор Орловић наводи и пример да је Савезни уставни суд Немачке у Карлсруеу, а да главни град Западне Немачке није био највећи град Берлин, већ Бон. За децентрализацију је, напомиње он, потребно пронаћи и квалитетне кадрове који ће ван центра на квалитетан начин обављати државне функције, како би се држава истински могла децентрализовати.
Прочитајте још:СИТНО: Градоначелник Ниша тврди да му је плата само 118.000, а не 273.000 динара!ОНА ЈЕ ПРЕЖИВЕЛА НЕСРЕЋУ КОД АДЕ ХУЈЕ: Погледајте шта поручује (ВИДЕО)
Извор: Телеграф/rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА