Најновије

Позната српска певачица у име Американаца преузима Б92 и Прву

Амерички инвестициони фонд ККР, којим руководи бивши шеф ЦИА генерал Дејвид Петреус, на корак је од договора с грчком "Антена групом" о преузимању српских телевизија Б92 и Прва.
Лепа Брена (Фото: Јутјуб)

Лепа Брена (Фото: Јутјуб)

Ову операцију преузимања две телевизије са националном фреквенцијом у име Американаца у Србији, веровали или не, предводи Фахрета Јахић, познатија као Лепа Брена. Генерал Петреус је лично поставио певачицу за пројекат-менаџерку у овом послу. Бивши шеф ЦИА је, кажу његови саговорници, одушевљен досадашњом сарадњом са Јахићевом и у више наврата је рекао да је она "вероватно најбољи бизнисмен у региону"?! "Јунајтед група" ћерка фирме инвестиционог фонда ККР у Србији, већ је власник највећег кабловског оператра СББ и "Гранд продукције". Поседује и бројне спортске канале и информативну ТВ Н1. Сувласници су и Интернет дневног портала "Блиц", а неки тврде да је ККР газда и једног дневног листа.

Велики улози у игри

Договор ККР и грчке "Антене" о преузимању ТВ Б92 и Прва тренутно се "ломи" на око пет милиона долара. Толика је, наиме, резлика између цене коју траже Грци и износа који су Американци спремни да плате. "Разговори Грка и ККР су при крају. Остало је само да се договори цена. Финансијска криза у Грчкој могла би битно да убрза тај договор јер "Антена" тамо има великих проблема у пословању", истиче саговорник Информера, додајући да ће ККР евентуалном куповином две телевизије с националном фреквенцијом контролисати изузетно велики део медија. "То је легитиман медијски бизнис, али остаје да се види да ли овде постоје недозвољене концентрације власништва. Држава ће имати последњу реч...", наставља саговорник. Лепа Брена се јуче није оглашавала. Уместо ње, огласила се портпаролка Ивана Ђорђевић. "У питању је дезинформација", било је све што нам је Ђорђевићева рекла. Директор "Антена групе" за Србију тврди да "преговори о куповини Прве једноставно не постоје". Исто каже портпаролка Б92 Беба Драгић, истичући да та телевизија не преговора ни са Лепом Бреном ни са "Јунајтед групом".

Монопола неће бити

Председник Комисије за заштиту конкуренције (КЗК) Милоје Обрадовић каже да не може унапред да оцењује да ли би ККР куповином Прве и Б92 и стекао монопол. "Ако добијемо захтев, у сарадњи са другим надлежним органима покренућемо поступак анализе власништва и истраживања тржишне моћи тих фирми. Важни параметри су рејтинзи и учешће у гледаности тих телевизија", наглашава Обрадовић.

Конкуренција неће бит нарушена

Горан Караџић, председник Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), сматра да ова куповина, ако се оствари, неће нарушити конкуренцију. "Закон дефинише да укупна гледаност повезаних медија не може бити већа од 35 одсто. У случају Б92 и Прве, то 2014. било око 21 проценат. Кад се томе додају кабловске телевизије Н1 и Гранд, то једва прелази 22 одсто", закључује Караџић.

Грци преузели ТВ Б92 и Прву

Савет РЕМ саопштио је да је на седници 29. јуна 2015. године одобрио обједињено власништво две телевизије са националном дозволом Прва и Б92: Већински власник обе телевизије постала је фирма "Антена група БВ" из Холандије, чији су оснивачи чланови породице Кирјаку, пише у саопштењу.
Прочитајте још:Радомир Почуча: Био сам блиски сарадник Николића, Вучића и Дачића али су они сада… (ВИДЕО)ОВО ЋЕ БОЛЕТИ СВЕТСКУ БАНКУ! Кина дала зелено светло за БРИКС банку
Извор: Информер, srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА