Најновије

Обнова војне авијације: "Суперпуме" изнад Шумадије

Војно ваздухопловство Србије ове године треба да буде појачано хеликоптерима западне производње. Борбену авијацију, како се најављује, уз два руска хеликоптера Ми-17 требало би да појачају и две летелице прозивођача "Erbas difens end spejs. Обнова летног парка биће заокружена 2016. када би у Војску Србије требало да стигну још два "Ербасова" хеликоптера.
Ми17 (Фото: ЈуТјуб)

Ми17 (Фото: ЈуТјуб)

 Да ће крила Србије бити подмлађивана и на истоку и на западу потврдио је и премијер Алекасандар Вучић. Осим куповине хеликоптера он је највио и модернизацију школских борбених авиона Г4 "супергалеб", која би била саставни део пакет уговора са "Ербасом". Тачку на ову фазу обнове домаћег ваздухопловства требало би да стави набавка ловачког авиона.
Западни хеликоптери који ће летети над Србијом, према незваничним информацијама, биће највероватније типа АС-332 "суперпума". Ову информацију пренео је и домаћи ваздухопловни портал "Тангосикс". Заокрет ка Западу, према писању овог портала, између осталог, направљен је и због превисоке цене од 26 милиона долара по комаду руске летелице. - Српска страна је због оваквог развоја преговора тренутно ближа опцији да се, барем када је о хеликоптерима реч, окрену "Ербасу" - пренео је "Тангосикс". - Пакет посла би могао да обухвата ширу сарадњу која би подразумевала и дугорочно решавање потреба за одржавањем и ремонтом хеликоптера "газела". Најављеном набавком нових летелица и модернизацијом и обновом постојећих авиона и хеликоптера Србија би требало да успешно премости време до темељне обнове војног ваздухопловства. Велики број ваздухоплова Војске Србије на ивици је коришћења због истека ресусра, а под знаком питања је и обука пилота. Последња хеликоптерска несрећа на најгори начин показала је све мане домаће авијације. Стручњаци за ваздухопловство истичу да је "суперпума" одличан хеликоптер који може да се користи у војне, али и у цивилне сврхе. Пилоти, међутим, наводе да је систем у Војсци Србије прилагођен руској војној техници и да мешање летелица различитих произвођача није прави пут. - Наши пилоти ловачке и хеликоптерске авијације навикнути су на руске процедуре, а исто важи и за механичаре и систем логистике - каже пуковник Слободан Ристовић, пензионисани пилот. - Нове летелице потребне су Србији, која је међу ретким државама које немају јасно дефинисан национални систем трагања и спасавања. Решење се можда налази у организацији ове службе на бази "суперпума", што би модернизоване хеликоптере Ми-17 логично усмерило ка Војсци Србије.
Прочитајте још:РАДНИК ЈАЧИ ОД ДРЖАВЕ: Добио 927.000 динараСРПСКА ПОЛИЦИЈА УПАДА У ЦРНУ ГОРУ: Ево где и зашто се ово дешава!Зар да клечите пред убицама?!
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА