Најновије

Руси ће градити гасовод у Пакистану за 2,5 милијарде долара

Руска државна грађевинска компанија Ростек корпорејшн планира изградњу гасовода у Пакистану у 2017. години, у дужини од 1.094 километра, а трошкови градње су процењени на 2,5 милијарди долара, пише "Руска реч".
Нема зиме за гас! (фото: lngworldnews.com)

Нема зиме за гас! (фото: lngworldnews.com)

То ће бити први велики пројекат Русије у Пакистану још од 70-их година прошлог века, а компанија Ростек ће бити задужена за градњу, као и за привлачење руских и иностраних финансија. Добијање кредита од западних банака ће, како пише "Руска реч", бити готово немогуће за ту компанију, будући да је на "црној листи" санкционисаних руских државних компанија. Кина и Пакистан су у априлу ове године потписали прелиминарни уговор о градњи такозваног "Гасовода мира", који би ишао од Ирана до Пакистана. Званични Исламабад је, међутим, месецима скривао преговоре са Кином о градњи пакистанског дела тог гасовода. Званични Техеран је недавно саопштио да је ирански део тог гасовода, у дужини од 900 км, већ завршен. "Званична Москва мора да пожури како тржиште Пакистана не би препустила Кини", изјавио је члан руског Института за блискоисточне студије, Владимир Москаленко. Истовремено, један неименовани извор из руске владе је у изјави за руски лист "Комерсант" рекао да је за Русију од геополитичког значаја да ојача своју позицију у Пакистану, као и у сектору транспорта гаса, јер би у будућности та држава могла постати кључна рута за транзит гаса до Индије.
Прочитајте још:Америка шаље „старе“ авионе за борбу са РусијомКУРЦ КРИТИКУЈЕ ГРЧКУ: Не штитите довољно границеЧЕКА НАС НАЈГОРА ЗИМА У ИСТОРИЈИ: Очекују нас есктремне поплаве!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА