Најновије

Ово обавезно проверите пре него што купите флашу воде!

Шта знате о томе како је правилно куповати флаширану воду?
Размислите из чега пију ваша деца (Фото: pixabay)

Размислите из чега пију ваша деца (Фото: pixabay)

Највероватније сте чули за савет да обратите пажњу на дно флаше, да оно буде у реду. Али, то није довољно да заштитите своје здравље. Пластичне флаше на својим етикетама увек имају информацију од које врсте пластике су направљене. Ова информација је веома битна. Јер пластика ослобађа у садржај флаше хемикалије различитог степена опасности. Било која флаша на својој етикети има један од ових симбола: plasticna-ambalaza

PET или PETE

То су флаше за једнократну употребу. Оне могу ослобађати у течност тешке метале и супстанце, који утичу на хормонску равнотежу човека. PET је најчешће коришћени тип пластике у свету. Битно је памтити да је он намењен само за једнократну употребу. Ако такву флашу користите за даље сипање воде, спремите се за то да у ваш организам могу доспети неки алкални елементи, и велика количина бактерија, која просто обожава ову врсту пластике.

HDP или HDPE

Ово је веома добра пластика, која практично не емитује никакве штетне супстанце. Стручњаци препоручују, по могућности, куповину воде у таквој амбалажи. И безбедно, и еколошки прихватљиво, јер се сва ова пластика прерађује. Овај тип пластике најчешће се користи за чување млека, играчака, детерџената, и у производњи одређене количине пластичних кеса.

PVC или V

Ствари од овог материјала ослобађају минимум две опасне хемикалије. Обе имају негативни утицај на хормоналну равнотежу. То је мека флексибилна пластика, која се користи за чување биљног уља. Од ње се, такође, праве блистер паковања за велику количину робе широке потрошње. Од ње се праве пластичне цеви и делови санитарија. PVC је релативно имун на директну сунчеву светлост и временске прилике, зато се често од ње израђују прозорски рамови и црева за заливање. Али, ипак стручњаци препоручују уздржавање од њене куповине, ако се може пронаћи алтернатива.

LDPE

Ова пластика се користи за производњу флаша и пластичних кеса. Не ослобађа хемијске супстанце у воду, коју чува у себи. Али безбедна је само и искључиво као амбалажа за воду. Кесе од овог материјала у продавницама и супермаркетима је боље не куповати: можете појести, не само оно што сте купили, него и неке веома, веома опасне хемикалије за ваше срце.

PP

Ова пластика је беле или прозирне боје. Користи се као паковање за јогурте или сирупе. Полипропилен је вредан као термоизолација. Када се загрева, не топи се. Релативно је безбедан.

PS

Често се користи у производње пластичних чаша за једнократну употребу и као амбалажа за паковање брзе хране. Али, при загревању, PS ослобађа опасне хемијске супстанце. Полистирен је јефтина, лака и поприлично издржљива врста пластике, која није погодна за дуже чување топлих намирница и пића.

PC или пластика без посебних обележја

Ово је најопаснији тип пластике. Користи се код производње флаша за воду и амбалаже за храну. Категорички се не препоручује чување хране и воде у посудама направљеним од поликарбоната: ослобађа бисфенол А – познату супстанцу која уништава ваш ендокрини систем. Потискује проиводњу естроген хормона. И још нешто: пре него што купите било шта, у било којој пластичној амбалажи, добро размислите. Ипак је стакло најсигурније!
Прочитајте још:
Извор: uspesnazena.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА