Најновије

Америка затражила од Норвешке хапшење Сноудена

Норвешки медији јавили су да су Сједињене Америчке Државе од Норвешке затражиле да ухапси Едварда Сноудена уколико покуша да уђе на њену територију.
Едвард Сноуден (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Едвард Сноуден (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Сједињене Државе су затражиле од Норвешке да ухапси узбуњивача Едварда Сноудена уколико покуша да уђе на њену територију, недуго након што је открио податке о масовној шпијунажи америчке Државне безбедносне агенције (НСА) 2013. године, јавили су у четвртак медији, цитирајући дипломатску ноту. „Затражили смо да, уколико амерички држављанин Едвард Џ. Сноуден покуша да уђе у Норвешку на било који начин, Влада Норвешке одмах обавести Амбасаду и спроведе повратак господина Сноудена у Сједињене Државе забраном уласка, депортовањем, протеривањем или другим законским средствима“, пише у ноти коју цитира НРК. Нота датира од 27. јуна 2013. године. Касније истог дана, регионална канцеларија америчког Федералног истражног бироа контактирала је норвешко Министарство правде и Државну криминалистичко-истражну службу, описујући Сноудена као криминалног бегунца. У јуну 2013. године, бивши агент НСА Едвард Сноуден почео је да објављује поверљива државна документа, разоткривајући шпијунирање цивила, Владе и корпоративне комуникације који је та агенција спроводила. У јулу 2013. одобрен му је привремени азил у Русији. Првог августа 2014, након што је у Русији провео годину дана, Сноуден је добио трогодишњу боравишну дозволу.
Прочитајте још:ДИПЛОМАТСКА ИГРА САД: Вашингтон чини себи медвеђу услугу оваквим понашањем према РусијиЖЕСТОК УДАР НА ЛНР: Украјинци тенковима руше све пред собом!
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА