Најновије

ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ У МЕДВЕЂИ У бирачким списковима 3.000 више гласача него што општина има становника

Биралишта на ванредним општинским изборима у медвеђи су отворена на време и избори протичу у миру - изјавио је Зоран Раденовић, председник Општинске изборне комисије, којој ће највећи проблем бити процена броја излазности бирача због неажурираних бирачких спискова.
Гласање у Медвеђи (Фото: РТС принтскрин)

Гласање у Медвеђи (Фото: РТС принтскрин)

"Бирачки спискови нису ажурирани још од средине последње деценије прошлог века, па се тако данас на њима налази 10.465 грађана с правом гласа, а по последњем попису из 2011. године овде живи свега 7.438 становника, односно око 5.500 с правом гласа", објашњава Раденовић. Из Медвеђе су се у последњих 15 година највише исељавали Албанци, који свој долзак нигде нису и званично регистровали, а не пријављује се ни број умрлих. Раденовић каже да Министартсво за државну управу и локалну самоуправу, с друге стране, не дозвољава брисање из бирачких спискова на основу пасивизираних адреса. "Ако вечерас, на пример, саопштимо да је на изборе изашло 50 одсто укупног броја уписаних бирача у бирачким списковима, то ће, заправо, значити да је гласало 100 посто",објашњава Раденовић. На 28 бирачких места Медвеђани данас бирају 35 одборника у локалној скупштини, а за та места се такмиче три српске и две албанске партије и коалиције. Прва на изборном листићу је листа “Александар Вучић - СНС-СПС-ПУПС, затим следи листа “Демократска партија - Нагиб Арифи”, Група грађана “За Горњу Јабланицу”, чији је носилац Владимир Стаменковић умро пре три дана, потом Партија за демократско деловање и Демократске уније Албанаца. На петом месту је листа “Демократска странка - Небојша Трајковић”. Ванредни локални избори у Медвеђи расписани су неколико месеци после смрти дугогодишњег председника општине и лидера ГГ “За горњу Јабланицу” Слободана Драшковића јер његови наследници нису били у стању да одрже ниједну скупштинску седницу у законском року.
Прочитајте још:Група миграната покушала да уђе у касарну на ТопчидеруУНХЦР: Усред смо хуманитарне кризе, киша и хладноћа мучи мигранте у Србији
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА