Најновије

ПОДЕЛИО ПАЦКЕ СРПСКИМ ВЛАСТИМА: Одјеци Рогозинове посете Београду

Вицепремијер Дмитриј Рогозин први је руски званичник који је јавно изговорио да Русија заправо не жели Србију у ЕУ.
Рогозин (Фото: Спутњик принтскрин)

Рогозин (Фото: Спутњик принтскрин)

Иако се из Москве до сада небројано пута чуло да Русија даје пуну подршку чланству Србије у ЕУ, Рогозин је приликом посете Београду „скинуо рукавице“ и упозорио „Србију да треба да буде опрезна у усклађивању спољне политике са ЕУ како јој се не би десило да се жене плаше да изађу на улицу због миграната“. Уз то је поручио да је бриселска бирократија гора и од совјетске и да правила живота у ЕУ уништавају национални идентитет.

Прст у око

Прст у око званичном Београду гурнуо је и сусретом са лидером СРС-а Војиславом Шешељем. Начин на који је изрекао оцене о европском путу Србије, као и посета Шешељу, Србија, која има јасну европску политику, сигурно није заслужила, оцењује Блиц. А како је протекао срдачан сусрет Рогозина и Шешеља, можете да погледате ОВДЕ и ОВДЕ. На питање да ли изјаве Рогозина могу да угрозе европске интеграције, министарка Јадранка Јоксимовић каже да је „Влада јасно дефинисала и више пута поновила да је најважнији спољнополитички циљ Србије чланство у ЕУ“. "Верујем да наши европски партнери препознају труд и рад који Влада и грађани који подржавају Владу у великом проценту улажу у спровођење реформи, али и обавезе из европске агенде које иду кроз етапе процеса придруживања. Ми истовремено настојимо и да одржимо добре економске и политичке односе са Руском Федерацијом, али мислим да нема сумње да је наш приоритет пут ка ЕУ", каже Јоксимовићева. Међутим, резигнираност због понашања Рогозина видела се у изјави председника Томислава Николића, који је казао да он никада у Русији није разговарао са опозицијом.

НАТО

Узрок за овако експлозивну изјаву Рогозина, као и његово више него срдачно дружење са Шешељем, треба тражити у чињеници да је Црна Гора недавно добила позив за учлањење у НАТО, сматрају новинари Блица. Сам Рогозин ни у једном од говора у Београду није пропустио да помене НАТО. Несумњиво је да је Русији интерес да утврди своје позиције на Балкану. У томе јој, ако је судити по изјави Рогозина, не помаже јасна опредељеност Србије ка Бриселу, коју актуелна власт континуирано, и по сваку цену и спроводи. Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, каже да званична руска политика увек даје подршку земљама "Западног Балкана" на путу ка ЕУ, али се из оваквих изјава јасно види да не постоји одушевљење Русије овом идејом. "Наиме, позивница коју је Црна Гора добила за НАТО била је окидач оштрије политике Русије на 'Западном Балкану'. Русија сада гледа да ширење Алијансе заустави где је могуће, односно тамо где нема консензуса о НАТО-у, а у Србији га свакако нема", каже Јоксимовићева.   А како је Зорана Михајловић оценила Рогозинову посету Београду, можете прочитати ОВДЕ.
Прочитајте још:
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА