Најновије

Колинда поручила Србији: Пријатељ којем ћемо помоћи на путу ка ЕУ

ВУКОВАР - Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је у Вуковару да је Србија данас пријатељска држава којој ће Хрватска „наставити да помаже, као и осталим државама с југоистока Европе, да уђе у чланство ЕУ”, преноси Танјуг.
Колинда: Пријатељство (Фото: ЈуТјуб)

Колинда: Пријатељство (Фото: ЈуТјуб)

По њеним речима, то је нужно како „бисмо коначно стабилизовали овај део Европе и коначно говорили о миру, стабилности и просперитету, а не о отвореним питањима која нас деле и која морамо решити”, преноси Хина. Она је додала да је мирном реинтеграцијом хрватског Подунавља пре 18 година Хрватска тада започела и нову фазу у односима са Србијом, јавила је Хина. Колинда Грабар Китаровић рекла је, такође, да су већинска хрватска и мањинска српска заједница, уз међусобно уважавање, поштовање и разумевање, кључне у доношењу одлука о будућности тог града, да је спремна да у томе помогне, али да у овом тренутку не жели да говори о конкретним иницијативама. Грабар Китаровић је рекла да се притом посебно мора водити рачуна о деци и младима који могу бити главни замајац и којима се морају обезбедити услови за останак у Вуковару. Оценила је да су се у том граду у последњих неколико година догодили „помаци уназад” због, како је рекла, наметања неких решења, о којима се није разговарало с локалном заједницом - ни већинском хрватском ни мањинском српском заједницом. На питање хоће ли она иницирати састанак на тему двојезичности између те две заједнице, рекла је да у овом тренутку не би говорила о конкретним иницијативама. „Свакако ћу посебно наставити да разговарам са свима и ако било како могу помоћи у повезивању, то ћу радо и учинити”, рекла је, одговарајући на питања након посета Лучкој управи Вуковар.
Прочитајте још:СРС: Шешељ уништио новинарку Б92! (ВИДЕО)СЕЋАЊЕ НА НАСЕРОВ ЗЛОЧИН: 23 године од масакра у Скеланима
Председница је казала да генерално о проблемима Вуковара, „пре свега оних везаних за двојезичност, суживот и бранитељску популацију”, нагласила да „треба смирити медијске страсти”, али и наставити дијалог. Истакла је да су поменути проблеми „политичко, али и етичко, културно и културолошко питање, а када је реч о суживоту не треба гледати само законске оквире, који су наравно изузетно битни, већ треба поштовати и осећаје људи и наставити неговати успехе мирне реинтеграције хрватског Подунавља која је далеко најуспешнији процес мирне реинтеграције у свету”. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА