Најновије

"Избори 24. април, али не мора да значи"

Избори на свим нивоима, сем председничких, могли би најраније да буду расписани 24. фебруара, а најкасније 10. марта, ако је план да буду одржани 24. априла.
Иштван Пастор (Фото: Википедија)

Иштван Пастор (Фото: Википедија)

Начелни договор о 24. априлу као датуму за изборе је постигнут, незванично сазнаје Данас. Међутим, Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине каже да није био учесник ни у једном договору око датума за одржавање и расписивање избора, а да би морао бити с обзиром на то да он расписује покрајинске изборе. Он консултације са председницом републичког парламента око расписивања локалних и покрајинских избора очекује у догледно време, најкасније почетком марта јер, како наводи, покрајински избори треба да буду расписани 22. марта. Према његовим речима, 24. април је само један од могућа три или четири датума за одржавање избора. "Тај датум може да буде, али не мора да значи", каже Пастор. Он додаје да је најважније да се постигне договор да сви избори буду одржани истог дана и да њихов термин не крши законске одредбе. Уклапање датума истовременог одржавања локалних, покрајинских и парламентарних избора је јасно, с обзиром на то да се морају поштовати законски оквири. Рокове за њихово одржавање диктирају датуми за расписивање и одржавање покрајинских и локалних избора, те се 24. април најбоље уклапа у те рачунице. Уколико би избори били одржани 24. априла, они би морали да буду расписани најраније 24. фебруара, а најкасније 10. марта, што је тачно 45 дана, колико најмање треба да прође од расписивања до одржавања локалних и парламентарних избора. А ако би општи избори били одржани 22. маја, што је према најавама за покрајинске изборе последњи рок, морали би да буду расписани најраније 7. априла или најкасније 23. априла. Ипак, 22. мај није опција јер локални избори морају да буду одржани до почетка маја јер општинским управама тада истичу мандати. Када је реч о покрајинским изборима, које расписује председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, они треба да буду расписани 90 дана пре истека мандата, тако да се окончају у наредних 60. Од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 30, ни више од 60 дана. С обзиром на то, најранији термин за покрајинске изборе је 22. април и у том случају би морали бити расписани 22. марта, а најкасније 22. маја. Међутим, 22. април је петак, с тога се 24. април намеће као погодан датум. Следећи слободни термин је 1. мај, али то је Међународни дан рада и хришћански празник Ускрс, те само остају недеља 8. и 22. мај. Када је реч о локалним изборима које расписује Маја Гојковић, председница Републичког парламента, према Закону о локаним изборима, од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана, а морају се спровести најкасније 30 дана пре краја мандата одборника којима истиче мандат. Претходни локални избори су одржани 6. маја и општинским управама мандати истичу око 1. маја. Каснији слободни термини у мају, 8. и 22. нису могући за локалне изборе. Парламентарне изборе расписује председник Републике на предлог Владе, а од дана расписивања до дана одржавања не може да прође мање од 45, ни више од 60 дана.
Прочитајте још:Шта ће Пајтић понудити опозицији за уједињење?ШЕШЕЉ ОПТУЖУЈЕ: Миловић је лично убио Шиптара, шеф САЈ Вулевић стрељао Кума
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА