Најновије

Српска пољопривреда остварила извоз од 2.6 милијарди евра

БEOГРAД - Србиjа jе у 2015. извезла пољопривредне и прехрамбене производе у вредности од 2,6 милиjарди евра и остварен jе суфицит од 1,2 милиjарде евра, изjавила jе данас министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић.
Пољопривреда (Фото: ЈуТјуб)

Пољопривреда (Фото: ЈуТјуб)

"Tаj суфицит jе у односу на суфицит у 2014. већи за 22 одсто ако се рачуна у еврима", казала jе Бошковић гостуjући на Пинку. Oна jе рекла да су у 2015. остварени добри пољопривредни резутати, а да jе таj резултат у извозу значаjно бољи говори у прилог и податак да су цене пољопривредних и прехрамбених производа у 2015. биле ниже у просеку око 19 или 20 одсто у односу на 2014. "Наjвећи пад цена су забележили млеко и млечни производи око 28,5 одсто и месо око 15 одсто", навела jе минисарка. Kада jе реч о извозу на руско тржиште, Бошковић каже да у Русиjу можемо да пласирамо огромне количине свих врста производа и да нам иде у прилог то што српска пољопривреда бележи раст у производњи и то што се очекуjе да таj раст наредних година буде све већи. Kоментаришући то што jе у 2015. смањен извоз свињског меса за 28 одсто у ту земљу, она jе казала да jе разлог за то смањење цене на руском тржишту за готово 40 одсто у односу на 2014. "Прошле године jе порастао извоз jабука и у Русиjу смо извезли око 35.000 тона jабука више него у 2014", навела jе Бошковић. Mинистарка каже да jе у 2015. Србиjа имала значаjно повећање извоза поврћа у Русиjу - за око 50 одсто у односу на 2014, као и да се очекуjе да ће у 2016. у Русиjи бити значаjно већа потражња за поврћем.
Прочитајте још:РАСПАД: ЕУ се тресе у Аустрији – незадовољство и депресијаИ БЕЗ КОНСЕНЗУСА УНУТАР УНИЈЕ: Чижов уверен у будућност Јужног тока!Вучић: Само чудо може да заустави наш раст
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА