Најновије

МЕРКЕЛ: Нема уступка Британији у вези са слободом кретања

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да Британија не може да добије уступке у вези са слободом кретања и да има приступ европском јединственом тржишту.

Ангела Меркел (Фото: Синхуа)

Она је навела да би у том случају све земље тражиле исто.
"Ако почнем да правим уступке у погледу слободе кретања, онда ће се и нека друга земља сутра јавити и рећи да ни она не жели толико велики број бугарских или румунских радника", рекла је Меркел на конференцији подмлатка Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
А онда ће се, додала је, "огласити и нека трећа земља, а онда ће доћи и екстремне снаге из Европе и онда ћемо ускоро сви затворити поново своје границе и нећемо имати никакве слободе, а онда - више неће бити Европе". 
Меркел је истакла да то да ли ће Британија добити приступ европском јединственом тржишту зависи од тога да ли та земља прихвата четири принципа слободе ЕУ, укључујући слободу кретања људи. 
"Ако Британија каже не, онда не може да добије пун приступ европском јединственом тржишту", рекла је немачка канцеларка. 
Она је додала да, иако воли Британију и жали због њене одлуке да напусти ЕУ, не може да почне да доводи у питање саму ЕУ. 
"Увек ћу бити наклоњена Британији, али увек ћу имати на уму да ми, 27 држава чланица, желимо да задржимо нашу Европу", поручила је Меркел. 
Британија, која излази из Европске уније, суочава се са изазовом обезбеђивања новог трговинског споразума са ЕУ, док истовремено жели већу контролу Лондона над миграцијом из блока, при чему би могла да погази приницип слободе кретања ЕУ који је кључан за приступ јединственом тржишту, закључује британска агенција.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА