Најновије

УНИЈА КАЖЊАВА СРБИЈУ: Брисел нам уводи санкције због шпијуна, Руса и Алепа?!

Прави разлог за блокирање преговора Србије са ЕУ нису спорни односи са Приштином већ хапшење страних шпијуна у Србији, одбијање да 'заратимо' са Русијом и хуманитарна помоћ жртвама рата у Сирији.

Бриселска рампа (Фото: Синхуа, Правда)

Европска унија блокирала је преговоре о чланству са Србијом, званично је потврђено у Бриселу. Из Европске комисије саопштено је да је ова блокада уведена због лоших односа и застоја у преговорима Београда и Приштине, али прави разлог за нове европске санкције нашој земљи јесте хапшење западних шпијуна, одбијање да 'заратимо' с Русијом, као и хуманитарна помоћ коју смо послали цивилним жртвама рата у Сирији. У саопштењу ЕУ наводи се да су напредак у владавини права и дијалогу с Приштином кључни за наставак евроинтеграција. - Нема консензуса чланица да Србија до краја месеца отвори нова поглавља - поручили су из Европске уније. Истина је, међутим, да су европски званичници застој у спровођењу Бриселског споразума искористили само као изговор да нам уведу санкције. Иза ове одлуке крије се заправо класична освета због хапшења функционера полиције који су годинама радили за западне обавештајне службе, тврди дневни лист Информер. Према њиховим сазнањима, челници ЕУ су нашим властима дипломатским каналима поручили да неће бити наставка дијалога са ЕУ све док Србија не уведе санкције Русији, не "релаксира" односе са западним обавештајним заједницама, али и док не обустави хуманитарну мисију слања помоћи жртвама рата у Сирији. - Вашингтон не гледа благонаклоно на хапшење шпијуна у врху МУП јер је изгубио драгоцен извор информација, док је чврст став Београда да не заводи санкције Русији трн у оку и САД и ЕУ. Засметало им је и то што је послата хуманитарна помоћ у Алеп, па су само чекали добру прилику да бриселски дијалог искористе за блокаду Србије. Наравно, свесно су пренебрегли чињеницу да управо Приштина месецима минира преговоре... - преноси неименовани извор. Шеф дипломатије Ивица Дачић није желео да коментарише ова сазнања, али је истакао да Србија као озбиљна држава мора да сачува независност.
- Боље да нема поглавља него да буду нарушени национални интереси. Србија није и никада неће бити врећа за ударање и ултиматуме, то морају сви да знају - поручио је Дачић.
Аналитичар Драгомир Анђелковић уверен је да се иза бирократских образложења крију политички разлози. - Кључ неотварања поглавља јесте и ново условљавање око Косова, али смо уље на ватру свакако додали тиме што нисмо оћутали шпијунске афере и што смо слали помоћ у Алеп. Брисел очекује да моментално прекинемо војнотехничку сарадњу с Русијом - подвлачи Анђелковић. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА