Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Немамо ништа против добрих односа Србије и Русије

Амбасадор Америке у Србији Кајл Скот изјавио је синоћ да су односи Србије и Америке позитивни.

Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

- Видимо да ваша економија расте и Американци су заинтересовани за улагања, од 1999. има око четири милијарде америчких инвестиција, такође велики број радника из Србије ради за наше фирме...Када је реч о политичкој сарадњи, партнери смо у борби против тероризма, криминала... Цела група веома добрих односа је између наших земаља - рекао је Скот гостујући на Н1.
Амбасадор је рекао да његов посао није да се меша у унутрашњу политику Србије, већ да развија добре односе са Србијом, да тумачи за његову земљу оно што се догађа у Србији, као и да доноси вредности његове земље.
- Истина је да смо дали подршку цивилном сектору, али то је основ демократије - објаснио је Скот.
Одговарајући на питање да ли у Србији делују амерички шпијуни, Скот је рекао да "службеници америчке владе никада не одговарају на таква питања".
Он је, такође одговарајући на питања, рекао да проблем убиства браће Битићи јесу терет за односе две земље, као и то што нема одговорних за паљење америчке амбасаде када су били протести због једнострано проглашене независности Косова,
- Док немамо те резултате и одговоре, нећемо бити задовољни - рекао је Скат.
Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, да амбасадор треба да се бави протестима у Америци, а не оним што се дешава у Србији, амбасадор је навео да није имао намеру да се меша у унутрашњу политику Србије.
- Међутим, ако би у у мом суседству, у Америци дошли усред ноћи да руше, и ако би неко звао полицију, а она не би дошла, био бих јако разочаран. Основа демократије су права, сваки грађанин треба да се осећа да је једнак пред законом. То би мени довело у питање деловање наших институција. Такође, сваки грађанин има право да изрази своје незадовољство владом, политиком, што се дешава и у Америци и Србији и мислим да је то здраво за наш систем - објаснио је Скот.
Он је прецизирао да Америка нема ништа против доброг односа Србије и Русије.
- Србија може да има добре односе са Русијом и Западом, без проблема. Важније је имати доброг пријатеља који ће вам рећи кравата вам не ваља, уместо да ћути. Србија треба да буде пријатељ и са нама и са Русијом, али и да каже оно што она мисли. Када твој пријатељ није у праву, треба му рећи "то је превише". Србија не мора да бира између НАТО и Русије. - рекао је он и додао:
- Нико нема ништа против хуманитарне помоћи Сирији, али постоје разни канали за достављање те помоћи: УН, ЕУ... истовремено када Руси тврде да достављају помоћ, они их бомбардују, бомбардују болнице и конвоје. Због тога је мени био чудан избор на који начин је Србија послала помоћ, али то је њен избор.
Када је реч о односима Београда и Приштине, Скот је оценио да и једна и друга страна морају да испуњавају обавезе из Бриселског споразума и да се договорене обавезе не испуњавају довољно брзо.
- Косово не испуњава оно што је обећало. Што се тиче Заједнице српских општина они нису урадили оно што су обећали. Али мислим да је за Србију боље да испуњава оно што је она обећала - рекао је Скот и нагласио да, ако Србија буде испуњавала своје обавезе, у ЕУ нико неће рећи да она кочи дијалог.
По питању НАТО, амбасадор САД је навео да Алијанса није "неки дечко који стално тражи девојку" и да НАТО никога не присиљава да буде његов члан.
Србија је већ изразила своје мишљење и то је добро и она може бити добар партнбер, као што и јесте у мировним операцијама, нагласио је Скат.
САД, према његовим речима, немају ништа против војне сарадње Србије са Русијом, наводећи да је било доста војних вежби Србије и Русије.
- Немамо ништа против и те вежбе су јавне", додао је и истакао: "Или Русија или НАТО - видим то као криви избор - тај избор не постоји". Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА