Најновије

ФИЛОЗОВ ЈОШ '98. ПРЕДВИДЕО КРАХ ЦИНИЧНЕ ЛЕВИЦЕ: "Једног дана ће све пући"!

Скоро 20 година старо предвиђање тврдокорног левичара, професора и филозофа Ричарда Рортија данас се увелико цитира, копира и дели на друштвеним мрежама.

Трамп (Фото: Синхуа)

Скоро 20 година старо предвиђање тврдокорног левичара, професора и филозофа Ричарда Рортија данас се увелико цитира, копира и дели на друштвеним мрежама.
- Све док је пролетерима одвучена пажња са њиховог очаја, и то захваљујући псеудодогађајима у режији мејнстрим медија, попут крвавих интернационалних ратова, супер-богати неће имати разлога за бригу. Али, када демократске институције почну да се урушавају, радници ће схватити да се Влада уопште није ни трудила да спречи суноврат њихових зарада или губитак послова. Такође ће схватити да им ни средња класа неће притећи у помоћ, јер је превише престрављена да ће постати као они. У том моменту, нешто ће пући - писао је Рорти.
Професор је предвидео оно што је назвао "логичним следом догађаја".
- Људи из унутрашњости ће одлучити да је систем пропао, и окренуће се потрази за човеком јаке личности за ког ће гласати, некоме ко ће их уверавати да ће, чим га буду изабрали, самозадовољне бирократе, превртљиви адвокати, преплаћени мешетари на берзама и постмодернистички професори престати да буду ти који креирају њихову судбину - написао је професор 1998.
Рорти је тада рекао да нико не може да предвиди шта би такав председник могао да уради за Америку, али је истакао да би засигурно отпочео "лош период за мањине".
- Једна ствар би се сигурно догодила. Све што је урађено за права црнаца, мањина, ЛГБТ популације и осталих....биће избрисано. Шаљиви презир према женама вратиће се у моду. Нетолеранција и садизам ће нас поплавити, а сав бес слабо образованих Американаца због тога што им судбину кроје они са факултетским дипломама изаћи ће на видело - предвидео је Рорти.
Ричард Рорти, један од симбола америчке левице 20. века, рекао је да би такав председник ипак брзо довео земљу у још горе економско стање и на крају се једноставно помирио са супер-богатима.
За сада, делује да је победа Доналда Трампа остварење првог дела Рортијевог предвиђања, пише британски "Гардијан". Трамп је победио захваљујући кампањи у којој је пропагирао идеје антиестаблишмента, али је одмах након избора у свој тим уврстио све могуће лобисте великих светских индустрија, а за шефа особља поставио је Стивена бенона, бившег банкара "Голдман Сакса". Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА